Közérdekű per

Adósok tízezrein segítettek

Horváth Csaba László, 2016. február 5., péntek 11:25
Akár több tízezer ügyfele is fellélegezhet a CIB Lízing Zrt.-nek, miután tegnap a bíróság jogerős ítélete számos pontban érvénytelennek mondta ki a társaság gépjárműlízing-szerződéseire vonatkozó kikötéseit. A pénzintézet ezentúl a legtöbb esetben nem mondhatja fel egyoldalúan a szerződéseit. A pénzügyi fogyasztóvédelem felett őrködő jegybank képviselői viszont ezúttal sem követték a tárgyalásokat.

A Lombard Lízing Zrt. után a szintén autóhitelezéssel és gépjárműlízinggel foglalkozó CIB Lízing Zrt. számos általános szerződési feltételét ítélte érvénytelennek a bíróság. A Fővárosi Ítélőtábla – helybenhagyva az elsőfokú döntést – tisztességtelennek, ezért érvénytelennek nyilvánított több, a társaság minden adósára előre meghatározott kikötést. Ennek alapján szinte kizárt lesz, hogy a CIB Lízing Zrt. egyoldalúan felmondja a több tízezer adósával kötött lízingszerződéseket. A jogerős ítélet alapján egyebek közt a társaság nem mondhatja fel az adósával kötött gépjárműlízing-szerződést, ha ügyfele megszegi más, a pénzintézettel kötött szerződését. De akkor sem szüntetheti meg egyoldalúan a szerződést a CIB, ha adósa ellen felszámolási, csőd-, végelszámolási vagy végrehajtási eljárás indulna.

Kulcsfontosságú része a határozatnak az is, hogy a pénzintézet nem kezdeményezhet büntetőeljárást adósával szemben, ha nem származtatja vissza a lízingelt gépjárművet. Ez azért fontos, mert a CIB behajtó cégei – csakúgy mint más hitelezőkéi – az általános szerződési feltételek alapján számtalan alkalommal tettek büntetőfeljelentést a társaság adósai ellen, ha nem jutottak hozzá a gépjárművekhez. A bíróság indoklása szerint az egyoldalú felmondásokat lehetővé tevő kikötések azért érvénytelenek, mert azokat a pénzintézet a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeit sértve, indokolatlanul az adósok hátrányára állapította meg.

Egyesület az adósok érdekében

A közérdekű pert egyébként a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület kezdeményezte, amely számos pénzintézettel szemben lépett már fel. A támadott kikötések a 2004 és 2006, a 2007 és 2008, valamint a 2009 és 2010 között hatályos általános szerződési feltételek közt szerepeltek. Az egyesület ügyvédje a tárgyalást követően lapunk kérdésére elmondta, az ítélőtábla a pénzintézet által kötelezően előírt választott bírósági kikötést is érvénytelenné nyilvánította. Bihari Krisztina szerint ennek azért van jelentősége, mert az adósokat korábban ezzel zárta el a pénzintézet a peres eljárás lehetőségétől, ami sokkal drágább is volt az ügyfeleknek.

Forintosítottak

Az ügyfelek elenyésző része maradt devizahitelében a gépjármű- és személyi hitelek forintosítása során, a többség törlesztőrészlete csökkent – közölte az MTI. Mint írták, a K&H Banknál például mintegy kilencezer szerződésről van szó, és ötven ügyfél kérte eddig a forintosítás mellőzését. Az érintett szerződések 90,25 százalékánál csökkent a törlesztőrészlet. Több olyan szerződés is volt, ahol a kedvezményes árfolyam alkalmazása miatt teljesen megszűnt a tartozás.

(MTI)

Nem ez az első eset, hogy az egyesület az adósok érdekében lép fel egy hitelező társasággal szemben. Tavaly nyáron számoltunk be arról, hogy az egyesület Kúrián aratott hatalmas győzelmet a szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. felett. A CIB-perhez hasonlóan abban az eljárásban is a társaság általános szerződési feltételeit támadták, a két eljárás pedig számos átfedést mutat egymással. A Lombard-ügyben a Kúria az adósok oldalára állt, s 24 pontban érvénytelenítette a társaság kikötéseit, amelyek alapján többek közt a lízingcég nem veheti önkényesen birtokba ügyfelei járműveit még akkor sem, ha megszűnt a szerződés. Érvénytelennek nyilvánították a Lombard legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályát. A legfőbb bírói fórum ítélete egyébként szigorúbb volt, mint az ítélőtábla tegnapi döntése; a Lombardnak azt is megtiltották, hogy kiadja ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek, a CIB-nek erre van lehetősége ezután is.

A tegnapi ítélethirdetés kapcsán nem mellékes körülmény az sem, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelem felett őrködő Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselői nem vettek részt a tárgyalásokon, és az eljárást sem követték semmilyen módon, csakúgy, mint a Lombard ügyében.

Hatástalan MNB-„kérés”

Miután lapunk tavaly beszámolt a Lombard-ítéletről, az MNB közölte: elvárja a Lombardtól, hogy tegyen eleget a Kúria döntésének. Bejelentették, hogy a bírósági döntés nyomán az MNB a teljes pénzügyi szektor esetében kezdeményezni fogja a Lombardéval azonos vagy tartalmilag azonos szerződési feltételek megszüntetését. A tegnapi tárgyaláson szóba került a jegybanki felszólítás, ám kiderült, az MNB kérése hatástalan volt. A CIB ügyvédje ugyanis kifejtette, hogy szerinte az MNB-nek a törvény szerint nincs lehetősége egy ítéletet más vállalkozásra vagy hitelintézetre kiterjeszteni. Mint mondta, az MNB mindössze egy levelet küldött a Lombard-ítélet kapcsán, amelyben az állt, hogy ha társaságok szükségesnek tartják (!), akkor az ítélet alapján a hatályos általános szerződési feltételeit vizsgálja felül. A CIB szerződéses feltételei ez alapján nem változtak.

(MN)


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 05.

hirdetés
hirdetés
Vélemény
Biztos, hogy megéri?
R. Kiss Kornélia
Nem lennék a mai Magyarországon pályakezdő művész, főleg nem író.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása