Levélben fordult az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja Orbán Viktor miniszterelnökhöz, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. Mindezt annak ellenére tették, hogy szerdán Hannah Rosenthal, az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus megfigyelésével foglalkozó különmegbízottja azt közölte, hogy a magyar kormány és a civil társadalom is megfelelően reagált, és elítélte az antiszemita incidenseket. A Külügyminisztérium sajtóosztálya jelezte is az MNO-nak, hogy Gál András Levente kormánybiztos hamarosan találkozik is Rosenthallal.

A levelet megfogalmazó washingtoni képviselők, akik a szilárd amerikai–magyar kapcsolatok erőteljes támogatóinak mondják magukat, a képviselőház külügyi bizottságának honlapján olvasható csütörtöki írásukban kiemelik a magyar bevándorlók jelentős hozzájárulását az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élet alakulásához. Mély aggodalmukat hangoztatják ugyanakkor a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt. A levél aláírói megállapítják, hogy ilyen álláspontoknak nincs helyük a civilizált közbeszédben, s nem maradhatnak szó nélkül, különösen az amerikai külügyminisztérium és a Rágalmazásellenes Liga azon jelentéseinek fényében, amelyek szerint erősödik az antiszemita közbeszéd Magyarországon.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI érdeklődésére közölte: „Orbán Viktor hivatalába megérkezett a levél. A miniszterelnök ma Prágában tartózkodik a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján. A levelet hétfőn természetesen kézhez veszi és érdemben tanulmányozni fogja.”

Ismert: A katolikus, református és evangélikus egyház vezetői közös állásfoglalásban utasították el, hogy nemrégiben a Parlament falai között egy képviselői felszólalásban felidéződött a szégyenletes tiszaeszlári vérvád, „amelynek felemlegetése egyedül az indulatkeltés eszköze lehet”.

A Schweitzer Józsefet ért inzultust követően pedig Áder János köztársasági elnök látogatást tett a nyugalmazott országos főrabbinál. Schweitzer nyílt utcán történő szidalmazását is elítélték a történelmi egyházak, így tett a Kormányszóvivői Iroda is.