Amerikai segítség a Hallgatói Hálózatnak

WL

2013. január 28., hétfő 04:45, frissítve: hétfő 11:32

Az Egyesült Államokból érkezett közösségszervezők segítik a Hallgatói Hálózat (HaHa) tagjait. A szakemberek a többi közt abban adnak támogatást a diákoknak, hogy miként tudnak hatékonyan nyomást gyakorolni a döntéshozókra. A Magyar Nemzet birtokába került a Haha belső levelezése, amelyből az is kiderül: februárban újabb tüntetésekre, valamint kormányhivatalok elfoglalására készülnek a diákok.

A Magyar Nemzet birtokába került a Hallgatói Hálózat (HaHa) belső levelezése, amiből az derül ki, hogy az Egyesült Államokból érkezett közösségszervezők segítik a hálózat diákjait. A szakemberek a többi közt arra készítik fel a hallgatókat, miként gyakoroljanak hatékony nyomást a kormányra vagy hogyan szerveződjenek. Az amerikai oktatók a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében érkeztek Magyarországra, azonban a háttérben Soros György magyar származású üzletemberhez vezetnek a szálak. A diákok szombaton egy négyórás zártkörű tréningen vehettek részt.

A hálózat tagjainak egymás közti levelezése szerint a HaHa február 11-én újrakezdené a tüntetéseket, kormányhivatalok elfoglalását is tervezik, és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is megmozdulás várható. A diákok diskurzusa rámutat, hogy látszólagos a jó viszony a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a hálózat között, ugyanis elképzelhető, hogy a HaHa kilép az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumból, amennyiben az általuk kidolgozott javaslatcsomagot nem fogadják el.

Noha a Hallgatói Hálózat folyamatosan hangsúlyozza pártfüggetlenségét, a diákok belső levelezése szoros kapcsolatra utal a balliberális értelmiségieket tömörítő Oktatói Hálózattal. A diákszervezetnek egy olyan kommunikációs vállalkozás is segít, amelynek stratégiai vezetője a volt SZDSZ-es Magyar Bálint, illetve a szocialista Hiller István által vezetett oktatási tárcának volt a munkatársa.

Ismert, részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) múlt hétfőn Budapesten, a Hallgatói Hálózat akkor azt kérte az emberierőforrás-minisztertől és a HÖOK vezetőjétől, hogy a részmegállapodást a tervezett formában ne írják alá.

 

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet