Amit itt Recsknek, Andrássy 60.-nak hívnak, azt máshol Katinynak, Gulagnak

Bucsy Levente, 2012. május 3., csütörtök 18:10, frissítve: csütörtök 19:10
Lengyelországnak és hazánknak közös missziója Európa múltjának feltárása – hangzott el A katinyi tragédia utóélete című budapesti konferencián.

„Katiny” – a ma is mintha kissé idegenül, jó esetben karistolóan hangzó nevet adták a Károli egyetem csütörtöki konferenciájának, amely az intézmény, a történelem fehér foltjait vizsgáló sorozatának első állomása volt. Az eszmecsere viszont nem korlátozódott a szovjetek tömegmészárlása fölötti lamentálásba; mint Kun Miklós történész és moderátor hangsúlyozta, az egész Katiny-szindrómáról szó van. Egy helyzet utóéletéről, a több évtizeddel később feloldott kutathatósági tilalomról, ami nem az oroszok ellen irányul, sokkal inkább tükörtartás a sztálini rendszer elé. Az első felszólaló, Rétvári Bence KIM-államtitkár is éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy sem térben, sem időben nem elszigetelhető esemény középosztálybeliek ezreinek szisztematikus kivégzése.

A katinyi vérengzés néven ismert tömeggyilkosságról a Szovjet Kommunista Párt vezetőtestülete 1940. március 5-én hozott döntést; a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel tiszteket és főtiszteket végezték ki az NKVD egységei. Az áldozatok száma 20-22 ezer fő lehet. Nevét onnan kapta, hogy a gyilkosságok áldozatait a Szmolenszk melletti Katinyban, a Tver melletti Mednojében és a ma Harkov elővárosát képező Pjatyihatka erdeiben tömegsírokban hantolták el. Mind a gyilkosságokat, mind pedig az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katiny erdeiben. A vérengzéseknek magyar áldozata is volt, Korompay Emánuel tartalékos százados, a Varsói Egyetem magyar lektora. A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a katinyi bűntény áldozatainak emléknapja.

– Közép-Európában a diktatúrák szempontjából nincs külön magyar, lengyel vagy cseh történelem, hanem közép-európai történelem, és nem csak azért, mert a katinyi tragédiának magyar áldozatai is voltak; a középréteg megtámadásával 22 ezer emberrel végeztek. Nálunk is volt bebörtönzés, kitelepítés, internálás, megpróbálták eltörni a nemzet gerincét. Az egyik országban Recsknek, Andrássy út 60.-nak hívták, a másikban Katinynak, Gulagnak – fogalmazott az államtitkár. Rétvári a sebek begyógyításához vezető út jeleként értékelte, hogy ma már ugyanúgy három lengyel egyetemen van magyar nyelvű képzés, mint magyar egyetemen lengyel szak, március 15-én lengyelek ezrei érkeztek hozzánk, s magyarok százai vonattal zarándokoltak Lengyelországba. Ez pedig szerinte egyfajta missziót is felmutat Európában, ahol azért is fontos sikereket elérni, mert sokszor érezhetjük úgy, hogy csak másodrendű állampolgárok vagyunk.

Ő is rámutatott arra, hogy Katiny témája nem volt kutatható a rendszerváltozásig, ami miatt meg különösen fontosak az ilyen szakmai eszmecserék; korábban csak a „németek hibája volt”, de mostantól sok félreértés, tisztázatlan kérdés és tudatos dezinformáció kerül tisztába.

A konferencia másik politikus résztvevője az a Horváth János volt, aki volt az ÁVH és a Gulag foglya is. A parlament fideszes korelnöke társszerzője a történelem sötét fejezeteinek feltárása céljából íródott, Tiltott történelmünk című kötetnek.

– Azt kommunikálom benne az olvasókkal, hogy a hatalom sokáig megtiltotta történelmünk tudását. Sokat beszéltem erről az emigrációban Nagy Ferenc miniszterelnökkel és Mikolajczyk lengyel kormányfővel – idézte a történelmi idők tanúja, aki szerint „nem tudni” annyit tesz, mint „szegényebbnek lenni”. Felidézte, '56 október 23-a is a lengyelek által kezdődött, és a huszadik századnak volt egy olyan rövid szakasza, amikor a világ egyetlen, lengyel nyelvű középiskolája Balatonbogláron volt, Varga Béla plébános vezetésével. „Aki ismeri a lengyel eseményeket, jobb magyar is lesz” – tette hozzá Horváth János.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása