Átadták az idei Pulitzer-emlékdíjakat

MNO

2017. március 19., vasárnap 13:00, frissítve: vasárnap 13:37

A kormány érdekkörébe került Figyelő hetilaptól távozó Brückner Gergely kapta idén az írott sajtó kategóriában a Pulitzer-emlékdíjat. Életmű kategóriában Horvát János érdemelte ki az egyik legrangosabb újságírói elismerést.

Brückner Gergely, a Figyelő távozó főmunkatársa és Horvát János televíziós műsorvezető kapta az idén 27. alkalommal átadott Pulitzer-emlékdíj elismerést. Brückner azután mondott fel a Figyelőnél, hogy Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója, egyben az ’56-os Emlékbizottság vezetője megvásárolta a patinás hetilapot, majd Lánczi Tamást tette meg főszerkesztőnek. (Ő volt Orbán Viktor szövegírója, Navracsics Tibor kabinetfőnöke és a fideszes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, majd a Századvég vezető elemzője, Habony Árpád és Arthur J. Finkelstein közös cégének vezetője). Rangos Katalin, a Pulitzer-emlékdíj kuratóriumának tagja a 24.hu tudósítása szerint elmondta: a díj odaítéléséről még Brückner Figyelőtől történő távozását megelőzően döntöttek, így az nem játszott szerepet a döntésben.

Brückner Gergely 1973-ban született, 1996-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1996-tól 2003-ig a Bank&Tőzsde Üzleti Hetilap újságírója, majd szerkesztője. Ezt követően négy éven át a Manager Magazin havilap vezető szerkesztője. 2007-től idén márciusig a Figyelő hetilap főmunkatársa volt. Horvát János 1944-ben született, eredeti foglakozása történelem–spanyol szakos középiskolai tanár, 1964-ben megnyerte a Riporter Kerestetik első vetélkedőjét, és 1969-ben, az ELTE Bölcsészettudományi Kar befejezése után lett az MTV alkalmazottja. Közel tíz éven át dolgozott a HÉT című politikai magazinműsorban, később a Filmfőszerkesztőséget vezette, majd 1988–89 fordulóján, igazgatóként döntő szerepe volt az önálló arculatú MTV 2 kialakításában. 1993-ban közreműködött az ELTE médiaszakának beindításában, majd a Pécsi Egyetem kommunikációs tanszékén oktatott, és a Budapesti Kommunikációs Főiskola szenátusának tagja lett. 2001 és 2006 között a SPORT TV elnöke. 2007 és 2010 között a Magyar Köztársaság kubai nagykövete. Megalapításától kezdve elnöke a Független Média Központ kuratóriumának.

Sipos Lajos irodalomtörténész, az alapítvány elnöke a közlemény szerint a díjátadón elmondta, hogy a tényfeltáró-oknyomozó újságírás a végrehajtó hatalom ellenőrzésének, a visszaélések leleplezésnek egyik eszköze is lehet. Ennek feltétele, hogy a sajtó munkájának középpontjában nem a politikai ellenoldal megsemmisítése, hanem a demokratikus intézmények megerősítése és a felelős újságírói szerep újrafogalmazása álljon. A Joseph Pulitzer-emlékdíjat átvevő, kiváló szakemberek elismerése az alapítói szándékkal összhangban, a minőségre és objektivitásra törekedő magyar sajtó ügyét szolgálja – hangsúlyozta az elnök.

A Pulitzer-emlékdíjat 1989-ben a magyar származású Paul A. Fábry és a Magyar Hitelbank Rt. alapította a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselő számára Joseph Pulitzer magyar származású amerikai sajtómágnás családjának kizárólagos engedélyével. Az idén 27. alkalommal adták át a díjat. A kuratórium elnöke Sipos Lajos, jelenlegi tagjai Bárándy Péter, Győrffy Miklós, Javorniczky István, Kepes András, Martin József és Rangos Katalin.