Átfogó együttműködésre törekszik az állam "beszállítója" + Képek

Kovács András

2012. június 13., szerda 20:05, frissítve: szerda 22:51

További megállapodások előkészítése zajlik független hazai szervekkel, valamint külföldi intézményekkel is – hangsúlyozta lapunknak adott nyilatkozatában Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora annak kapcsán, hogy az intézmény együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatósággal (KH). A KH elnöke úgy fogalmazott, szükséges a hazai közbeszerzési képzések fejlesztése.

„A mostani képzés megindítása azért is fontos, mivel a közbeszerzések során a GDP egy jelentős hányada kerül felhasználásra, a közbeszerzések szabályossága kiemelkedő jelentőségű az állam működése szempontjából” – mondta el az MNO-nak Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

Gajdos Róbert és Patyi András

Úgy látja, egyetemük elsőrendű feladata, hogy kiszolgálja a közigazgatás szakemberigényét. Közös gondolkodás indította el az együttműködést, mivel az év elején találkozott Gajdos Róberttel, a Közbeszerzési Hatóság elnökével, aki fölvetette ennek a képzésnek a lehetőségét. „A két intézmény szakemberei összerakták az oktatási anyagot, így minden készen áll a kezdésre.”

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

Erre a képzésre szeptembertől legalább 50 érdeklődőre számítunk, de reményeink szerint a létszám tovább nő majd, hiszen nemcsak annak érdemes elvégezni ezt a kurzust, aki a jövőben szeretne ezzel a területtel foglalkozni, hanem annak is, aki már most is közbeszerzésekkel foglalkozik” – tette hozzá.

Új megállapodások

Patyi rámutatott arra, hogy nemcsak a szakirányú képzésről szól az együttműködés, hanem folyamatos gyakorlati lehetőséget biztosít a hallgatóik számára a hatóság. A rektor megjegyezte, hogy más szervekkel is hasonló megállapodások előkészítése zajlik, így a Nemzeti Innovációs Hivatallal, az Állami Számvevőszékkel, a Magyar Külügyi Intézettel, valamint a francia École Nationale d'Administrationnal, amely már csak szenátusi jóváhagyásra vár.


A rektor szólt arról is, hogy a 2012 őszén induló képzések a felvételi számok alapján népszerűnek bizonyultak, különösen a katonai és bűnügyi rendészeti szakok, ahol jelentős túljelentkezés van. „Sajátosságunk, hogy közvetlen beszállítói vagyunk az állami szerveknek, így egy átfogó együttműködési rendszer kiépítésére törekszünk a független állami szervekkel” – húzta alá.

Közvetlen beszállítók

Az NKE 2012. január 1-vel jött létre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Corvinus Egyetemből kivált közigazgatás-tudományi kar integrációjával. Az intézmény folytatja a jogelődök már meglévő képzéseit a katonai, honvédelmi, rendészeti, katasztrófavédelmi, valamint a civil közigazgatás területén, új szakok indítását 2013 őszétől tervezik.


Az NKE alapításának egyik célja, hogy továbbképző egyetem is legyen az említett ágazatoknál, hogy közvetlen beszállítói vagyunk az állami szerveknek, így egy átfogó együttműködési rendszer kiépítésére törekeszünk a független állami szervekkel – zárta szavait a rektor.

Erősödő oktatási jelenlét

Korábban több felsőoktatási intézmény gondolkodott arról, hogy szükséges lenne valamilyen együttműködés a hatósággal, de ezek a felvetések nem jutottak el az egyeztetésig sem – hangsúlyozta lapunknak Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke. Ha Magyarországon létezik ingatlan, banki, egészségügyi, gazdasági büntetőjogi szakjogász, akkor miért ne lehetne közbeszerzési szakjogász és közbeszerzési szakértő – tette fel a kérdést. A KH elnöke szerint ezt a két irányt szét kell választani, mivel a jogi képzést nem bonyolíthatja le a közszolgálati egyetem, de a szakértői képzést már ott is el lehet indítani.

Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság elnöke

Három lábon áll ez a megállapodás, amelynek egyik része egy négy féléves posztgraduális képzés, különböző konferenciákon való együttműködés, illetve az egyetemtől hozzánk küldött szakmai gyakorlatot végző hallgatóknak nyújtott egy hónapos képzés – összegezte az együttműködés főbb részeit Gajdos. A KH elnöke elmondta, hogy a szakjogász képzésre évi 40 főre számítanak, míg a szakértői modulon is hasonló számok lehetnek.


A tavalyi évben elkezdtük azt, hogy az egész oktatási szektorban megújítsuk a képzési anyagot, mivel többek között az OKJ-s képzésben elavult tematikák mentén oktattak – hangsúlyozta Gajdos. A rendkívül jó alapokon álló Közbeszerzési Szemle című magazint is sikerült elindítanunk, amely szintén erősíti az ágazat jelenlétét az oktatásban – zárta szavait az elnök.