Atomenergia: felemás japán szándékok

WL

2011. december 2., péntek 17:53

A fukusimai atomkatasztrófa ellenére Japán nukleáris technológiát akar exportálni, de csakis békés célokra – közölte Noda Josihiko kormányfő pénteken egy parlamenti bizottság előtt.

A közvélemény atomenergiával kapcsolatos aggodalmai ellenére a japán parlament még ebben a hónapban kétoldalú egyezményeket ratifikál, amelyeket korábban Jordániával, Oroszországgal, Dél-Koreával és Vietnammal kötöttek a nukleáris energia civil hasznosításával összefüggő együttműködésről. Japán még a tavaszi fukusimai katasztrófa előtt írta alá az ezzel kapcsolatos egyezményeket a négy országgal.

A japán kormány fokozatosan lemond az atomenergia felhasználásáról – közölte még szeptemberben a japán ipari miniszter, miután az új kormányfő, Noda Josihiko nem akar új atomerőműveket építtetni, az elöregedetteket pedig felszámolná.

Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében súlyos nukleáris katasztrófa történt, és ez gyökeresen megváltoztatta a politikusok és a közvélemény viszonyulását az atomenergiához. Az országban 54 atomreaktor van, közülük jelenleg csak 11 működik. A fukusimai nukleáris baleset után új biztonsági előírásokat vezettek be az atomiparban, és az ellenőrzés céljából leállított reaktorok közül csupán egy kapta meg a működési engedélyt.

A fukusimai katasztrófa előtt Japán áramszükségletének mintegy 30 százalékát atomerőművek fedezték.

Forrás: MTI