Az állam a „huszonnegyedik órában tett fontos lépést”

NT

2011. december 22., csütörtök 18:27

A megyei közgyűlés által csütörtökön elfogadott költségvetési koncepció szerint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2012-ben 283 millió forintból gazdálkodhat.

A közgyűlés egyben felhatalmazást adott a megyei intézmények állami kézbe adásáról szóló megállapodás megkötésére.

Bodó Sándor (Fidesz), a közgyűlés elnöke azt mondta: új fejezet nyílik a megye történetében azzal, hogy jövőre intézményfenntartás helyett terület- és vidékfejlesztési feladatokat fog ellátni az önkormányzat. Mint mondta, az önkormányzat ezután fejlesztési források felhasználásáról dönthet, így tulajdonképpen a mozgástere megnő, döntéseinek nagyobb súlya lesz.

Bodó Sándor szerint a jövő évi 283 millió forint „elégséges” lesz a megyei önkormányzat működésének biztosítására. Hozzátette: a mintegy hárommilliárdos kötvényvagyont a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nem lett volna képes kiváltani, így a hitelező pénzintézet, egy külföldi tulajdonú bank néhány éven belül „az ajtón kopogtatott volna”.

Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott felszólalásában kijelentette: ha nem nyúlnak hozzá a rendszerhez, az eladósodott önkormányzatok vagyona néhány éven belül a hitelező bankoknál landolt volna. „Ha lehet választani, hogy a megyei önkormányzatok vagyona az államhoz vagy a bankokhoz kerüljön, én az államra szavazok” – fogalmazott a kormánymegbízott.

Rácz Róbert szerint az állam a „huszonnegyedik órában tett fontos lépést”, és nyitott új perspektívákat a megyei önkormányzatoknak.

Forrás: MTI