Az apátia nem temetheti maga alá a magyarságot

Kovács András, 2012. március 6., kedd 20:15
Kiszolgáltatott helyzetben van a folyamatosan csökkenő népességű határon túli magyarság, ezért alapvető elvárásuk a sikeres nemzetpolitika – hangsúlyozta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára az Antall József Tudásközpont kedd esti rendezvényén. Az MNO kérdésére a politikus elmondta, hogy bízik a felvidéki magyarok magas részvételében a szombati választáson.
Németh Zsolt kedden úgy fogalmazott: az új alaptörvény alkotmányos kötelességgé teszi a közösségi önkormányzatiság támogatását, és ennek egyik élharcosa a Székely Nemzeti Tanács. Hozzátette: bíznak benne, hogy előbb-utóbb világossá válik, az autonómia nem gyengíti Románia stabilitását, hanem a román társadalom stabilitását növeli, és hosszú távon a gazdaság felemelkedését is szolgálja.

Lapunknak válaszolva Németh megerősítette, bízik benne, hogy az elmúlt másfél év alapján folytatódik a magyar–szlovák viszony rendeződése a választásokat követően is. A 2010-es koalíció hatalomra kerülésével sikerült meghaladni a nyílt háborúskodást – tette hozzá. Az az intenzív párbeszéd, amit a Radicova-kabinettel sikerült kiépítenünk, reméljük, megmarad – hangsúlyozta a politikus.

„A még vitát jelentő kérdésekre, reméljük, civilizált válaszokat fog adni az új kabinet.” A külügyi államtitkár bízik benne, hogy a Magyar Koalíció Pártja karakteres érdekképviseletet tud majd biztosítani a parlamentben. „Örülnénk annak, ha magas lenne a magyarok részvétele a voksoláson, és az apátia nem temetné maga alá a felvidéki magyarokat.”

Nem szólunk bele

A romániai politikai helyzet kapcsán úgy fogalmazott, hogy olyan időszakban vagyunk, hogy 20. századi összehasonlításban mézesheteket él a magyar–román kapcsolat. Németh szerint sok kérdésben (kohéziós politika, energiafüggőség oldása, agrártámogatások) egy oldalra sodródtunk, így az együttműködés és összefogás lehetőséget keressük, a nehéz kérdések emiatt könnyebben kezelhetőek. A román ellenzéki pártok részéről egyre kevesebb az aggályos megnyilatkozás, így vélhetőleg nem várható komoly változás a választásokat követően – tette hozzá.

Az erdélyi magyarság érdeke, hogy a kiegyensúlyozott viszony megmaradjon, emellett alapvető szempont, hogy minél erősebb képviselete legyen a román parlamentben – hangsúlyozta Németh. A politikus szerint a romániai önkormányzati voksoláson a tömb magyar területeken lévő külön indulás segítheti az erő felmérését. „Ezt követően remélhetően lesz annyi esze a politikai erőknek, hogy a parlamenti választásokra megszülessenek a megfelelő megállapodások.” Magyarország nem kívánja az erdélyi magyarok helyett eldönteni a vitákat, ezekre a kérdésekre nekik kell megtalálni a legjobb válaszokat – tette hozzá.

Ennek lejárt az ideje

2,5 milliós, csökkenő létszámú magyarság él a határokon túl – mondta Németh. Nagyon drámai, gyorsuló ütemű népességfogyással van dolgunk – tette hozzá. Az alapvető dilemma, hogy befolyásoljuk vagy sem a nemzetpolitikai folyamatokat – vélekedett a külügyi államtitkár. Az elmúlt húsz évet is ez a dilemma jellemezte, mivel egyesek szerint a beavatkozással ugyanannyi kárt, mint hasznot tud okozni hazánk – mutatott rá Németh.

A határon túli magyarok kiszolgáltatott helyzetben vannak a szomszédos országokban, aminek az elfogadása nem egy erkölcsi döntéstől mentes dilemma – mondta az államtitkár. Ha nem kívánjuk befolyásolni a folyamatokat, az cserbenhagyásnak számítana – hangsúlyozta a politikus. Németh szerint a verbális kötelezettségvállalások időszaka lejárt, a határon túliaknak sok kudarcélményt kellett elkönyvelniük az elmúlt időszakban. „A határon túli magyarok jól eltalált, sikeres politikát várnak el.”

Érdemes magyarnak maradni?

A magyarországi társadalom érdeklődésének nincs a homloktermében a határon túliak helyzete, de kritikus időpontokban növekszik a figyelem – vélte a külügyi államtitkár. Németh szerint a külföld alapvető elvárása, hogy „nyugi, túl nagy balhé ne legyen”. Ha az elvárásokat egymásra vetítjük, akkor a közös nevező a sikeres befolyásolás. A politikus hangsúlyozta, hogy az új alaptörvény új kereteket adott a nemzetpolitikának, világosan definiálták meddig terjed a hazai felelősség, alkotmányos garancia mondatott ki.

A nemzetpolitika terén egyik fő célkitűzésünk a diszkrimináció megszüntetése, valamint a fennmaradáshoz elengedhetetlen autonómiaformák támogatása – hangsúlyozta a külügyi államtitkár. „A külpolitikában elsőrendű feladat a határon túli magyarság védelme.” Németh kiemelte, hogy a siker egyik előfeltétele a megfelelő szakembergárda kiépítése. Világossá kell tenni, hogy érdemes magyarnak maradni – mondta a politikus.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
Több mint kvóta
Wiedemann Tamás
Úgy tűnik, Orbánék csendben feladták a küzdelmet a tervezőasztalon amúgy is elvérző kvótaügyben.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés