Az átlagember kerül a középpontba + Videó

Kovács András

2012. május 29., kedd 11:26, frissítve: kedd 16:29

Rogán Antalt választotta meg a Fidesz-frakció új vezetőjének kedd délelőtti ülésén – jelentette be Lázár János, aki a Miniszterelnökség államtitkári pozícióját veszi át. Az új frakcióvezető elmondta, hogy a következő időszakban az átlagemberek problémáira fognak összpontosítani. Emellett bejelentette, hogy lemond fővárosi képviselői posztjáról.
A Magyar Nemzet információi szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kaphatja meg az uniós pénzek felülvizsgálatának hatáskörét, azaz az uniós „kasszakulcsot”. A fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felügyelete alól hamarosan átkerülhet a június 1-jétől Lázár által vezetett Miniszterelnökségre.

A Fidesz-frakció két évre a párt parlamenti képviselőcsoportjának az élére választotta Rogán Antalt – jelentette be Lázár. A politikus megköszönte a képviselőcsoport eddigi munkáját. Rogán június 2-án veszi át a frakció vezetését, az átadás-átvétel nem lesz túlságosan bonyolult.

Rogán elmondta, hogy a párt frakciója a gazdasági válság ellenére nem felejtette el, hogy az ország újjászervezésére kaptak felhatalmazást. Fontos, hogy megszületett az új alaptörvény, a közigazgatás újjászervezése, valamint a határon túli magyarok könnyített állampolgársága – tette hozzá. Az ország problémáira koncentráltunk, így az államadósság csökkentésére – vélekedett a politikus.


Hosszú vita

Jelentős változások, megfelelő emberek a megfelelő helyekre – így értékelték a személycseréket az MNO-nak a politológusok. Olvassa el cikkünket itt az új pozícióba került honatyák eddigi  pályafutásáról.

Az elmúlt két év a fontos problémákról szólt, míg mostantól az átlagemberek problémáira kell figyelni – hangsúlyozta Rogán. Nem riadtunk vissza, hogy más gazdasági érdekcsoportok rovására odafigyeljünk különféle rétegekre – utalt az elmúlt időszakra az új frakcióvezető. A fő kérdés mostantól, hogy milyen módszerekkel tudunk segíteni az átlagpolgároknak – hangsúlyozta Rogán. A józan ész alapján gondolkozom, és e téren nem kívánok megváltozni, nem fogom elkerülni a vitákat – tette hozzá. „Szeretném elérni, hogy a parlamentben a józan ész alapján folyjanak a viták.”


Rogán a tranzakciós illetékről elmondta, hogy ez egy hosszú vita lesz, a végszavazás június végére várható. Szeretnénk konzultációkat lefolytatni, de nem hallgatunk a gazdasági érdekcsoportok véleményére, hanem arra, hogyan segíthetjük az átlagemberek életét – tette hozzá. A vállalkozások életét nem nehezítheti semmi, ezért újra kell gondolni a tranzakciós illetéket, így a cél, hogy a pénzügyi spekulációt érdemben adóztassuk – hangsúlyozta a politikus.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

Hutiray Gyula jöhet

Várhatóan Hutiray Gyula városfejlesztési főpolgármester-helyettes váltja Rogán Antalt a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójában. Tarlós István főpolgármester egy más témában tartott keddi sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztetések már megtörténtek, így nagy valószínűséggel Hutiray Gyulával egészül ki a frakció. Hutiray Gyulát tavaly május 25-én választották főpolgármester-helyettessé, ő a beruházásokért, a kiemelt fejlesztésekért, az európai uniós ügyekért, projektmenedzsmentért, valamint városfejlesztési és városrendezési feladatkörök szakmai irányításáért felel

„Szociális deficit van”

A jegybanktörvény alapvető ura a kormány, ez a törvény, ami a parlament elé kerül, a brüsszeli bizottság által megfogalmazott kéréseknek megfelelően lett kialakítva – vélekedett Rogán. Június 1-jével megválok a fővárosi képviselőségtől, de a polgármesteri címet megtartom – tette hozzá. Rogán szerint az elmúlt két évnek a fordulópontja a túlzottdeficit-eljárás lezárása lehet, amivel az örökséget magunk mögött tudhatjuk. Június végétől a magyar gazdaságpolitika a jövőre koncentrálhat – tette hozzá.

 

Lázár a Miniszterelnökség feladatköréről elmondta, hogy a koordinációs jellege erősödni fog. A 106 egyéni választókerület fejlesztéspolitikai céljainak meg kell valósulnia, „nekem ebben megfelelő felelősségem lesz.”

Lázár hangsúlyozta, hogy nem demokratikus, hanem szociális deficit van Magyarországon, az utóbbit csökkenteni kell – tette hozzá. Sikereket kell felmutatni, ami a legnagyobb kihívás a jövőben – mutatott rá a Miniszterelnökség államtitkára.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

A Belváros polgármestere meglehetősen aktív politikus, mivel korábban ő volt a Fidelitas egyik alapítója, majd a 2006-os kampányban vállalt aktív szerepet. A választásokig hátralévő időben neki kell kézben tartania a kormánypárti frakciót, de vélhetően az V. kerületről és a fővárosról sem „veszi le a szemét”. Rogán Antal pályafutásáról bővebben ide kattintva olvashat.