Áder jelölése

Az ellenzéknek semmilyen „gyógyszere” sincs

Kovács András, 2012. április 18., szerda 11:45
Áder János azért válhatott a Fidesz köztársaságielnök-jelöltjévé, mert a párt képes volt az elmúlt 15 évben a maga által kijelölt utat bejárni – állapítja meg a Méltányosság Politikaelemző Központ a politikus hétfői jelölése kapcsán. Rávilágítottak arra is, hogy az ellenzék esetében nemhogy megvalósult célokról nem lehet beszélni, hanem azok ismeretéről sem.

Hétfőn eldőlt, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolta köztársasági elnöknek a kormánypárti frakciószövetség ülésén. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: Áder – akivel több egyeztetést is lefolytatott a miniszterelnök – vállalja a jelölést, a kormánypárti frakciószövetség pedig egyöntetűen támogatta őt.  

Áder közleményében azt írta, az elmúlt napokban volt ideje szembenézni a feladat súlyával és személyes felelősségével, mindent alaposan mérlegre tett, és úgy döntött, elfogadja a jelölést, csaknem három év után hazatér Brüsszelből, és lemond párttagságáról. Az 53 éves politikus – aki volt a Fidesz ügyvezető alelnöke, 1998 és 2002 között az Országgyűlés elnöke, majd egy cikluson át a Fidesz parlamenti frakcióvezetője – hozzátette, rendszerváltó politikusként az elmúlt 24 évben mindvégig a magyar demokrácia szolgálatában állt, bármilyen feladat elé állította a sors.

Az ellenzéki pártok egységesen elutasították Áder államfővé választását, az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció nem fog részt venni a szavazáson, míg a Jobbik nemmel fog voksolni. Elemzők szerint több mint húsz év után első alkalommal ülhet hivatásos politikus a köztársasági elnöki székbe.

Nem volt ellenszer

A köztársasági elnöki posztra jelölt Áder János személye nem azért érdekes, mert – ahogy az ellenzéki térfélen mondják – ismét egy pártkatona kerül a legmagasabb közjogi méltóságba, hanem a kiteljesülő generációváltás miatt – mutat rá legfrissebb értékelésében a Méltányosság Politikaelemző Központ. Az intézet idézi Stumpf Istvánt, aki 2007-ben úgy fogalmazott: hét éven belül (azaz 2014-ig) generációs alapon kicserélődik a politikai elit, s az „elitvezérelt” társadalmat „elitkihívó” társadalom váltja majd fel.

Úgy látják, a Fidesz kiemelt céljának tekintette, hogy fő tényezője legyen a mielőbbi nemzedékváltásnak, éppen ezért Áder államfői jelölése – az előzmények figyelembevételével – egyáltalán nem logikátlan lépés. A Méltányosság szerint Áder azért kerülhet ebbe a pozícióba, mert Magyarországon a Fidesz az a párt, amely – immár 15 éve – a maga által kijelölt utat képes volt bejárni, vagy másképpen: akaratát a többiekre kényszeríteni.

A Fidesz korábbi és mai ellenzékét alkotó pártok ebben a versengésben nem voltak elég hatékonyak, s a Fidesz-féle nemzedékváltás-teóriával szemben nem tudtak hatékony ellenszereket kitalálni – vélekedik az intézet. Tény, hogy a Fidesz lassacskán minden generációs célját valóra váltja, miközben az ellenzék esetében nemhogy valóra vált célokról nem beszélhetünk, de magukat a célokat sem ismerjük pontosan – derül ki az elemzésből.

hirdetés
hirdetés
G-Közép
Mindenről ők tehetnek!
Gazda Albert
A terror nem vörös és nem is fehér a 21. században.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés