Az embereket sanyargatná az IMF?

Kovács András

2012. augusztus 5., vasárnap 06:00

Megváltozott a gyógyszerek támogatási rendszere, amivel a generikus, vagyis helyettesíthető készítmények estében bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető szerek köre. A héten ezenkívül kinevezték az újonnan megválasztott kórházigazgatókat.

Még a héten korrigálják a fővárosi ügyeleti rendszert – közölte hétfőn az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós elmondta: az ellátás július elsején indult új rendszerében szerdán ér véget az egy hónapos átmeneti időszak. Hozzátette: számos visszajelzést kaptak, ezek alapján az egyes minimumfeltételek módosítását is tartalmazó rendelettervezetet már társadalmi egyeztetésre bocsátották.

A következő napokban 23 új mentőautót állít szolgálatba az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ). A flotta első darabját hétfőn mutatták be Budapesten, az eseményen újabb rohamkocsi beszerzéséről szóló szerződést is aláírtak. Ennek értelmében 1 milliárd 450 millió forintból az év végéig további 60 új járművet kap a mentőszolgálat.

Pótlólagos információkat kérnek

A Századvég adatai szerint a választók jelentős többsége, 89 százaléka támogatja a kormány munkahelyvédelmi akciótervét. A legnagyobb arányban a kisvállalkozások, kisvállalatok számára nyújtott adóteher-csökkentést, valamint a munkába visszatérő kismamákat érintő munkáltatói járulék megszüntetését tartják jó döntésnek a válaszadók.

Augusztus közepén kapja meg a Költségvetési Tanács a 2013-as büdzsé tanulmányozásához szükséges pótlólagos információkat a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Kovács Árpád, a testület elnöke a Népszabadságnak kedden azt mondta: várhatóan még a szeptemberi parlamenti kezdés előtt kialakíthatják álláspontjukat. Kovács arról is beszélt, hogy ha további kockázatokat találnak, akkor újabb dokumentációkat kérnek be, és korrekciókat javasolnak.

Szigorú fellépés

Szerdától változott a gyógyszerek támogatási rendszere. A generikus, vagyis helyettesíthető készítmények estében bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt közölte, hogy augusztustól csaknem 600 gyógyszert érint az úgynevezett spanyol modell bevezetése. Ez alapján a gyártóknak vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát olyan készítmények esetében, amelyeket 2006 előtt fogadtak be a társadalombiztosításba, és amelyeknek nincs azonos hatóanyagú versenytársuk.

A kormány továbbra is a legszigorúbban lép fel minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen. Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a roma holokauszt csütörtöki nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen hangsúlyozta: a kabinet mindent megtesz azért, hogy visszaszorítsa a gyűlölködő hangokat, és az ország valamennyi polgárát megvédje a támadásoktól.

Kinevezték őket

A kormányszóvivő szerint terjed a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban. Giró-Szász András arra utalva beszélt erről, hogy kedden Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, majd szerdán Szlovákia vetett ki szektorális különadókat. A kormányszóvivő a TV2 csütörtök reggeli műsorában a nemzetközi hiteltárgyalásokról azt mondta: a valutaalap a bankszektor terheit csökkentené, a társadalomét azonban növelné. Giró-Szász azt mondta: ha kell, lehet módosítani a jegybank megadóztatásán, az ebből származó bevétel viszont hiányozna a munkahelyvédelmi akciótervből.

Hivatalosan is megkapták kinevezési okiratukat az egészségügyi rendszer átalakulása során elsőként, újonnan megválasztott kórházigazgatók pénteken Budapesten. Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületében tartott ünnepségen azt mondta: a most kinevezett vezetők nemcsak az átalakulás, hanem egyúttal a magyar egészségügy „arcai” is lettek.

Forrás: MNO