Az időjárásnak is szerepe volt a csökkenésben

TK

2012. április 16., hétfő 09:59, frissítve: hétfő 10:27

Idén februárban 16,0 százalékkal maradt el az építőipari termelés az egy évvel korábbitól – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t. Januárban csak 1,5 százalékos volt a termelés csökkenése.

A KSH jelentése kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban tapasztaltnál nagyobb visszaesésben a megszokottnál hidegebb februári időjárásnak is szerepe volt.

Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 7,3 százalékkal volt kisebb februárban. Az év első két hónapjában a termelés 9,4 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 18,9 százalékkal, az egyéb építmények építése 10,8 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,7 százalékkal, az egyéb építményeké 3,3 százalékkal kisebb volt a januárinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése jelentősen, 28,8 százalékkal, az egyéb építmények ágazat termelése 2,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 12,3 százalékkal kisebb volt, mint 2011 azonos időszakában.

Az építőipar teljesítményének szezonális ingadozására tekintettel a KSH arra is felhívta a figyelmet, hogy januárban és februárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének általában csak mintegy 60 százalékát állítja elő.

Februárban az építőipari vállalkozások 79,1 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban, a hó végi szerződésállomány volumene azonban továbbra is 21,9 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Az épületek építésére kötött új szerződések volumene 21,4 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké pedig 131,2 százalékkal nőtt a 2011. februárihoz viszonyítva. A KSH jelentése kitér arra is: a kiugró növekedés az alacsony előző évi bázis mellett vasútfelújításra kötött nagy értékű, hosszabb idő alatt megvalósítandó szerződések, valamint közműépítési munkákra vonatkozó megrendeléseknek köszönhető.

A február végén az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 42,7 százalékkal, az egyéb építményeké 6,0 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Forrás: MTI