Az LMP-nek „ha van rajta sapka az a baj, ha nincs, akkor pedig az”

BL

2012. március 19., hétfő 16:45, frissítve: hétfő 18:40

Az utazási kedvezmények, a fogyatékkal élők foglalkoztatásának támogatása, a mentőautó-beszerzés, az élelmiszeripar helyzete, valamint az egészségügyi tartozások rendezése szerepelt az interpellációk között az Országgyűlés hétfői ülésén. Napirend előtt az önkormányzatok helyzete, Bauer Sándor, a kormány „kettős beszéde”, a március 15-ei ünnep és a magyar föld védelme is szóba került.

Napirend előtt Botka László (MSZP) az önkormányzatok 2012-es költségvetéséről beszélt, arra kérte a kormányt, hogy módosítsák a tavaly elfogadott törvényeket és enyhítsék a településeket érintő károkat. Tállai András önkormányzati államtitkár szerint Botka Lászlónak először inkább az általa vezetett Szeged helyzetét kellene helyesen megítélnie, mielőtt országosan beszél problémákról. Szerinte Szeged adóssága az elmúlt négy évben a duplájára nőtt, sok a drága presztízsberuházás, és semmit nem tettek az önkormányzat kiadásainak csökkentése érdekében. A belügyi tárca képviselője szerint a szocialista kormányok döntéseinek hatására ment tönkre a magyar önkormányzati rendszer, ezért egyértelműen változásokra volt szükség 2010-ben az önkormányzati szférában, amelyet a mostani kormány meg is kezdett.

Kocsis Máté (Fidesz) felszólalásában Bauer Sándorra emlékezett. A 17 éves fiú 1969. január 20-án felgyújtotta magát a kommunista rendszer elleni tiltakozásul a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. A politikus elmondta: a kommunista rendszerben agyonhallgatott Bauer Sándornak március 18-án állítottak szobrot Budapesten, a Józsefvárosban.

„Ha van rajta sapka, az a baj”

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy szerinte Magyarországnak egy Janus-arcú miniszterelnöke és egy kettős beszédű kormánya van. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár válaszában leszögezte: az országnak egy miniszterelnöke, a kormánynak pedig egy programja van. A kormány politikája következetes, a kormányprogramot hajtja végre, ebben a tekintetben pedig az első ilyen kabinet – jelentette ki az államtitkár, aki úgy látja: arról van szó, hogy az LMP szerint „ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, akkor pedig az”, tehát ha a kormány szóba áll a nemzetközi szervezetekkel, az a gond, ha pedig nem, akkor azt teszi szóvá az ellenzéki párt.

Tarnai Richárd (KDNP) a március 15-ei ünnepségek kapcsán arról beszélt, hogy „egy maroknyi csapat petárdákkal performanszt rendezett a Bank Centerben”, egy másik maroknyi csoport Esztergomban ünnepelt, egy harmadik pedig „politikai áruját kínálta a nagyérdeműnek”. A három kisebb csoportosulás saját belpolitikai érdekeit próbálta érvényesíteni az ünnepen – értékelte. Úgy folytatta: velük ellentétben volt egy tömeg is a Kossuth téren és környékén, amely hitet tett a nemzeti összetartozás mellett. „Aki kormányzóképes, az ünnepelni is tud” – mondta a kormánypárti politikus.

Magyar Zoltán (Jobbik) azt mondta, „akié a föld, azé az ország”. Szerinte a kormány meg akarja úszni az őszinte beszédet a 2014-es választásokig a földkérdésben. Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár válaszában leszögezte: a kormány nemcsak beszél, hanem tesz is a magyar föld megvédéséért. Példaként említette, hogy törvénymódosítással állami elővételi jogot vezettek be, a moratóriumot is ez a kormány harcolta ki, és a zsebszerződések és a spekulációk ellen is intézkedéseket hoztak. Az államtitkár hozzátette: el fog készülni a földtörvény is a föld védelme érdekében.

Tízből egy teljes árú jegy

Az Országgyűlés e heti napirendjére vette a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról, valamint a katasztrófavédelemmel kapcsolatos egyes törvényi rendelkezések módosításáról szóló előterjesztést, amelynek általános vitáját kedden utolsó napirendi pontként folytatják le a képviselők, valamint a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvények módosítását, amelyet hétfőn, a határozathozatalok után tárgyal a Ház. A felvidéki kitelepítettek emléknapjáról szóló előterjesztést az Országgyűlés levette e heti napirendjéről.

A szocialista Nemény András interpellációjában azt mondta: a kormány becsapta a nyugdíjasokat és százezreket sodort kilátástalan helyzetbe azzal, hogy sokan elveszítették korábbi jogosultságaikat, például az utazási kedvezményeiket. Kijelentette: a korhatár alatti nyugdíjak kivezetésének célja volt, hogy elvegyenek mindent ettől a rétegtől, így az utazási kedvezményt is. Azt kérdezte, a 65 év felettiek ingyenes utazását is meg akarja-e szüntetni a kormány.

Fónagy János államtitkár kijelentette, hogy a 65 év felettiek kedvezményét senki sem fogja elvenni, mint ahogy egyetlen olyan réteg jogosultságát sem, melynek tagjai joggal számítanak a társadalom szolidaritására. Köztük említette még a 6 év alattiakat, a fogyatékkal élőket, a nagycsaládosokat és a tanulókat. Elmondta azt is: az elmúlt évtizedekben tíz utasból mindössze egy vett teljes árú menetjegyet. Az MSZP-s képviselő a választ nem fogadta el, a Ház azonban 194 igen szavazattal, 84 ellenében megszavazta.

Segítenek a fogyatékkal élőknek

A jobbikos Bertha Szilvia arra emlékeztetett, hogy a szocialista kormány 21, fogyatékkal élőt foglalkoztató céget kiemelt és jelentős támogatásban részesített a számukra célzottan kiírt pályázatokkal, míg a többi ilyen vállalkozás jelentős nehézségekkel küzd azóta is, többen csődbe jutottak. Arra is emlékeztetett, hogy a jelenlegi kabinet többször ígéretet tett az igazságtalan rendszer felszámolására, ám ez máig nem történt meg. A képviselő feltette a kérdést, milyen megoldást kínál a kormány az emiatt bajba jutott vállalkozásoknak.

Halász János államtitkár egyetértett azzal, hogy a szocialista kabinet által felállított rendszer igazságtalan volt, de mint mondta, a jelenlegi parlament első lépésként már elfogadott olyan jogszabály-módosításokat, amelyek segítik a fogyatékkal élők foglalkoztatását. Hozzátette: a második lépés lesz az igazságtalan támogatási rendszer felszámolása, és egy egységes rendszer bevezetése. A jobbikos képviselő a választ nem fogadta el, a Ház azonban 190 igen szavazattal, 84 nem szavazat mellett elfogadta.

A fideszes Zsiga Marcell arra várt választ: hogy áll az új mentőautók forgalomba helyezése. Emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormány jelentősen elhanyagolta ezt a kérdést, így az Országos Mentőszolgálat járművei elöregedtek. Halász János államtitkár azt mondta, a szocialista kormányok 2007 végéig biztosították a mentőautók beszerzését, azután ennek még az előkészületei sem történtek meg a kormányváltásig. Az Orbán-kabinet 2010 végén 850 millió forintot biztosított erre a célja, amiből 37 jármű beszerzésére nyílt lehetőség. Tavaly 574 milliós támogatást kapott a mentőszolgálat járműbeszerzése, ebből idén a nyertes beszállító 23 gépkocsit biztosít, idén pedig a mintegy 1,5 milliárd forintos támogatásból további 60–70 jármű beszerzésére nyílik lehetőség. A képviselő a választ elfogadta.

Irány: kelet

A kereszténydemokrata Sáringer-Kenyeres Tamás szerint a vidék megerősítése céljából sarkalatos kérdés a mezőgazdaság fejlesztése, amelynek egyik módja, ha az ország az élelmiszeriparával a keleti piacok felé nyit. Arra várt választ, hogyan szerezhet itt új piacokat az ország. Budai Gyula államtitkár közölte, a keleti piacok döntő jelentőségűek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az ottani adminisztrációs szabályok eltérnek az európai uniós előírásoktól, de az orosz féllel az elmúlt hónapokban, több fordulóban lefolytatott tárgyalások során jelentős közeledés történt a felek között e tekintetben. Elmondta azt is, hogy a magyar agrárexport tavaly 13 százalékkal bővült Oroszország irányában, s ennek a piacnak a magyar technológiára és a kutatás–fejlesztés eredményeire is szüksége van. Sáringer-Kenyeres Tamás a választ elfogadta.

Az LMP-s Scheiring Gábor azt kifogásolta, hogy az egészségügyi államtitkárság a kórházak tavalyi szállítói tartozásait az idei év végéig kívánja rendezni, ráadásul azt is elvárja a beszállítóktól, hogy 150 napos fizetési határidőt vállaljanak. Szerinte ez nemzetgazdaságilag is hatalmas károkat okoz, mert jelentősen növeli a körbetartozást. Azt kérdezte, mikor fognak elegendő forrásokkal gondoskodni az állami intézményekről.

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában közölte: ezt a javaslatot egyes beszállítók vetették fel, valamint olyan felméréseken alapul, amelyeket az intézményekben vagy a beszállítóknál végzett az államtitkárság. A képviselő felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a kabinet eddig a körbetartozás megfékezésére tett, például a Széchenyi-kártya bevezetését. A képviselő a választ nem fogadta el, a Ház viszont 200 támogató és 86 ellenszavazattal elfogadta.

Forrás: MTI