„Az MSZP a mai napig nem tudta feldolgozni a történteket”

MNO-KA, 2011. október 3., hétfő 14:17, frissítve: hétfő 14:17
Ma azok féltik a demokráciát, akik kormányzásuk idején a fizikai erőszakot is megengedhetőnek tartották ellenlábasaikkal szemben – mondta el Gulyás Gergely fideszes képviselő a napirend előtti felszólalások sorában, az Országgyűlés hétfői ülésén. Pálffy István (KDNP) szerint az embereknek azonnali segítségre van szükségük.

A fideszes Gulyás Gergely – visszaemlékezve a 2006 őszén zajló eseményekre – kijelentette: ma azok féltik a demokráciát, akik kormányzásuk idején a fizikai erőszakot is megengedhetőnek tartották ellenlábasaikkal szemben. A politikus bírálta a szocialista pártot, amelynek tagjai máig nem csatlakoznak az akkori eseményeket elítélő politikai konszenzushoz.

A képviselő fontosnak tartotta a felelősségre vonást azok esetében, akik parancsot adtak a rendőröknek az erőszakoskodásra, vagy akik eltűrték, eltussolták azt. Mint mondta, a jogállamba vetett hit helyreállítása érdekében mindent meg kell tenni azért, hogy valamennyi szükséges dokumentum a nyomozó hatóság rendelkezésére álljon.

Válaszában Rétvári Bence államtitkár is azt hangsúlyozta, hogy a szocialisták nem voltak partnerek az ügy rendezésében, és bírálta azt is, hogy a pártból még senki nem kért elnézést a történtekért. Szerinte az MSZP a mai napig nem tudta feldolgozni az akkor történteket, ezt bizonyítja politikusaik hozzáállása.

MSZP: a kormány adópolitikája növekedésellenes

A szocialista Burány Sándor szerint az Orbán-kormány a világ legbonyolultabb adórendszerét valósítja meg, amely nem egykulcsos, nem segíti a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővítését, ezért recessziót fog előidézni. Azt mondta: már jobboldali közgazdászok is bírálják a terveket, Mellár Tamás például perverznek nevezte a gazdagabbakat támogató és a szegényektől jövedelmet elvonó adórendszert.

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában a szocialista kormányok adórendszerét nevezte perverznek, mivel az az adójóváírás vagy a félszuperbruttó intézménye miatt nem ösztönözte többletteljesítményre az embereket. Hozzátette: ennek köszönhető, hogy még mindig mintegy egymillió ember kapja részben vagy egészben zsebbe a fizetését.

Görögország példáját hozta fel

Volner János (Jobbik) azt mondta, hogy a kabinet már többször módosított a saját maga által készített 2011-es költségvetésen, mint elődje 2010-es büdzséjén, ami arra utal, hogy a kormány szakszerűtlenül készítette el a törvényt. Kifogásolta azt is, hogy a kabinet politikájában egymást követik a megszorítások, amely szerinte az elhibázott gazdaságpolitika következménye.

Cséfalvay válaszában úgy vélte: nem lehet a megszorítás vádjával illetni azokat az intézkedéseket, amelyek az állami újraelosztás csökkentését és egy hatékonyabban működő állam létrehozását célozzák. Felhívta a figyelmet a világgazdaságban zajló folyamatokra, és Görögország példáján mutatta be: mit jelent, ha egy ország elveszíti gazdasági önállóságát.

KDNP: ki kell szakadni az európai gazdasági bajok tűzfészkéből

A kereszténydemokrata Pálffy István az Európai Bizottság elnöke által múlt héten elmondottakra hívta fel a figyelmet, amelyek szerint fontos feladat a nemzeti eladósodás csökkentése. Mint mondta, Magyarország másfél éve jár ezen az úton. A politikus – kitérve arra, hogy a bizottság a pénzügyi tranzakciók megadóztatására tett javaslatot – azt hangsúlyozta: itt az idő, hogy a pénzintézetek visszafizessenek valamennyit abból, amit az emberektől nyertek. A képviselő a gyorsított törvényhozás mellett érvelve azt mondta: az embereknek azonnali segítségre van szükségük. „Rajtunk múlik, el tudunk-e szakadni véglegesen az európai gazdasági bajok tűzfészkétől” – mondta Pálffy.

Cséfalvay Zoltán válaszában arról beszélt, hogy bár 2010 nyarán még nem ez volt az általános irány Európában, a magyar kormány már akkor próbált mindent megtenni a költségvetés stabilizálása, az államháztartási hiány és az államadósság csökkentése érdekében. Mint mondta, ha az ország ezen a téren sikerrel jár, az európai folyamatok motorjává válhat.

Egy zöld tartománynak lenne ideális

Schiffer András (LMP) szerint a kormány a gazdaságpolitikájával elődeit követi és a Bokros Lajos-féle neoliberális utat járja, amellyel lebontja az emberek biztonságérzetét és elzárja a társadalmi felemelkedés csatornáit. A politikus alternatívaként mutatta be pártja költségvetés-tervezetét, amely – mint mondta – úgy szakít a megszorítások politikájával, hogy közben nem növeli a hiányt. Az LMP igazságos, háromkulcsos adórendszert javasol, és visszaadná az iskoláknak és a kórházaknak azt a 200 milliárd forintot, amelyet még az előző kormány vett el tőlük. A munkahelyteremtést 2 százalékos járulékcsökkentéssel szorgalmazná, és valódi megoldást nyújtana a bajba került devizahiteleseknek.

Cséfalvay azt mondta, hogy az LMP által készített 95 oldalas dokumentum egy növekvő gazdaságú, zöldkormánnyal rendelkező német tartomány számára lenne alkalmazható, de nem a jelenlegi Magyarországon. Az államtitkár számos ponton bírálta az ellenzéki párt honlapján elérhető dokumentumot, a többi közt azért, mert növelni a turizmus áfáját és hibásan 50 milliárd forintos bevétellel kalkulál a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Marabu
Hídszakadás
Marabu
Az az eltűnt másfél milliárd mégsem ablakon kidobott pénz volt. Inkább ablakon bedobott pénz.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása