Az MSZP téved: Budapesten ők örülhetnek

Kovács András, 2012. április 30., hétfő 07:00, frissítve: hétfő 12:42
Budapesten egyértelműen a baloldalnak kedvez az új egyéni választókerületi beosztás, ha a 2010-es népességi adatokat vesszük alapul, mivel a körzetek többségében a győzelemhez kevesebb szavazatra lesz vélhetően szükség, mint az országos átlag. Pest megyében jóval árnyaltabb kép, mivel a körzetek országos szinten az átlagnál népesebbek, de a múlt alapján az erőviszonyok kiegyenlítetlenebbek.
Mint ismert, az MNO által indított választási sorozat első részében láthattuk, hogy az új választókerületek kialakítása a népességszámot figyelembe véve több esetben is a baloldal számára kedvez a Dunántúlon, legfőképpen a megyei jogú városok esetében.

Az MNO a GeoX Kft. számításai alapján vizsgálja meg, hogy mennyiben torzít a tavaly elfogadott új választási rendszer, mivel az ellenzék állítása szerint minél népesebb egy körzet, annál inkább számít baloldalinak, míg minél kisebb, annál inkább jobboldalinak. Mint ismert, a 2010-es népességi adatok szerint a 106 választókerületek átlagos lakossága 94 789 fő, míg a 176 egyéni körzet esetében 57 089 fő volt.

Budapesten a korábbi 32 helyett 18 egyéni választókerület került kialakításra. A főváros 1994 óta a baloldal országosan legerősebb fellegvára. Az MSZP 2010-es súlyos veresége ellenére itt szerepelt a legjobban, és két egyéni kerületben nyerni is tudtak a második fordulóban. Az 1994-es, 2002-es és 2006-os választásokon csak négy körzetben tudott győzni a jobboldal, de akkor is rendkívül szoros volt az eredmény. Az összevonások egyértelműen a baloldalnak kedveznek, pláne akkor, ha sikerül megerősödniük, és legalább az 1998-as támogatottsági szintjüket elérni.

A baloldalnak lett jó

A 18 körzet közül tízben az országos átlagnál kevesebben élnek, míg nyolcban többen. Abban az esetben, ha a Haza és Haladás Alapítvány számításait vesszük alapul, és a baloldal eredményét egységesen számítjuk, akkor 2002-ben és 2006-ban is legalább 17 körzetben a baloldal diadalmaskodott volna az új szisztéma szerint. Ennek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az új fővárosi választókerületek kialakítása nem a jobboldalnak kedvez, mivel a körzetek többségében kevesebb szavazat kell a győzelemhez, aminek megszerzésére a velük szemben álló erőknek jóval nagyobb az esélye.



Pest megyében 12 egyéni körzetet alakítottak ki, amelyből csupán egyben alacsonyabb a népességszám az országos átlagnál. A megyében általában a jobboldal szerepelt jól, leszámítva a 2006-os és 1994-es voksolást, de sokkal ingadozóbb a választói magatartás, mint Budapesten. A megyén belül a baloldal Érd, Szigetszentmiklós, Vecsés, Monor, Dunakeszi és Vác térségében számított erősnek, de ezekben a körzetekben sem sikerült mindig nyernie.

A jobboldal számára előnyös, hogy a megye északi részén lévő körzet a népességszámot tekintve az átlagnál kisebb, de a nagykátai, ceglédi, szentendrei, budaörsi körzet jóval népesebbnek számít. Mindent egybe véve az átalakításnak nem igazán van nyertese, mivel mindkét politikai tábor értelmezheti úgy a változtatásokat, hogy az a másiknak kedvez. 2014-ben okosabbak leszünk majd.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása