Az MSZP tudja, amit Clinton, Blair és Schröder még nem?

Bucsy Levente, 2012. május 17., csütörtök 09:25, frissítve: csütörtök 09:25
Szekeres Imre szerint a Clinton–Blair–Schröder-korszaknak vége, most új válaszokat kell keresni.

Ajánlat Magyarországnak címmel szerdán bemutatta az MSZP programját Mesterházy Attila pártelnök, ennek fő témakörei a jogállam, a demokrácia, a munkahelyteremtés, a gazdaságpolitika, az esélyegyenlőség és a nemzetközi együttműködés. A programadón Mesterházy a francia elnökválasztással előállt európai baloldali fordulatról beszélt, illetve arról, hogy „a megszorító, konzervatív politika” helyett munkahelyteremtésre, baloldali programokra van szükség. A programban szerepel „a fékek és ellensúlyok rendszerének” helyreállítása, illetve a fenntartható szociális piacgazdaság megteremtése. Az írásról – mint azt a párt ígéri – mindenki véleményét ki fogják kérni. A vitaanyagról Szekeres Imre beszélt a köztévé háttérműsorában, csütörtök reggel.

Ez még nem a választási program

„Készítettünk nyolc tanulmányt a József Attila Alapítványban, ez egy szakmai munka volt. A szintén elkészült 35 oldalas vitairat konkrétumokat tartalmaz, amelyeket meg szeretnénk vitatni, kiinduló álláspontként” – magyarázta az ellenzéki párt parlamenti képviselője. Szekeres azt mondja, ez még nem a választási program, mert ahhoz még korán van, de két oka így is van annak, hogy ezzel most kellett előállni: „Hogy minél több ember véleményét tudjuk tükröztetni, amikor majd ki kell állni a választási programmal, illetve hogy ma is valódi alternatívát mutassunk azzal szemben, ami történik.” Szekeres arra is figyelmeztet: kilenc választást veszített el a baloldal a válság kitörése óta Európában.

„Nyilván az a korszak, amit Clinton, Blair, Schröder jellemzett, annak vége, és új válaszokat kell keresni. Én azért tartom jelentősnek a mi vitairatunkat, mert nem csupán a nemzetközi példákra alapoz, hanem önálló, szuverén megoldásokat is kidolgozott. Hadd mondjak egy példát: a növekedést úgy kell megindítani nagyon lassan és nagyon megalapozottan, hogy az egyensúlyi feltételeket is erősítse” – így Szekeres.

Hogy is volt a könnygázgránátokkal?

Mint a Magyar Nemzet szerdán megírta, nem csak gránátokat és gránátvetőket adtak át a rendőrségnek a honvédség eszközeiből jogszerűtlenül a 2006-os tömegoszlatáshoz, a Hende Csaba honvédelmi miniszter által elrendelt vizsgálat pedig megállapította Szekeres Imre MSZP-s volt honvédelmi miniszter politikai felelősségét. A lap információi szerint a 2006-os rendőrattakkal összefüggésben elkészült belső jelentésben az áll, hogy Szekeres miniszterként tudott a fegyverek átadásáról, amely egyértelműen jogsértő volt az alkotmány és a honvédelmi törvény szerint. Ebben az ügyben is magyarázkodott a politikus a Ma Reggelben.

„Amikor az első sajtóhírek megjelentek, hogy fegyvert és lőszert adott át a honvédség, szocialista képviselőtársaim velem egyeztetve kérték fel Hende Csaba minisztert, hogy ezt vizsgálja ki. Itt tömegoszlató eszközökről van szó, amiket a honvédség azért tartott egyáltalán rendszerben, mert Koszovóban a békefenntartásban a rendőrökkel együtt használ ilyet. Ez raktáron volt. Szeretném elmondani, hogy miért veszélyes, hogy ez kampánytémává lett: innentől kezdve mindenki bizonytalan lesz. Ha egy mentőhelikoptert kérnek, mert a Balatonon felfordult egy hajó, ha árvíz van, vagy vörösiszap-katasztrófa, a honvédség eddig mindig megmozdult, és most ezt elbizonytalanítják, ennyit nem ér meg egy politikai kampány.”

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása