Az MSZP tudja, amit Clinton, Blair és Schröder még nem?

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. május 17., csütörtök 09:25, frissítve: csütörtök 09:25

Szekeres Imre szerint a Clinton–Blair–Schröder-korszaknak vége, most új válaszokat kell keresni.

Ajánlat Magyarországnak címmel szerdán bemutatta az MSZP programját Mesterházy Attila pártelnök, ennek fő témakörei a jogállam, a demokrácia, a munkahelyteremtés, a gazdaságpolitika, az esélyegyenlőség és a nemzetközi együttműködés. A programadón Mesterházy a francia elnökválasztással előállt európai baloldali fordulatról beszélt, illetve arról, hogy „a megszorító, konzervatív politika” helyett munkahelyteremtésre, baloldali programokra van szükség. A programban szerepel „a fékek és ellensúlyok rendszerének” helyreállítása, illetve a fenntartható szociális piacgazdaság megteremtése. Az írásról – mint azt a párt ígéri – mindenki véleményét ki fogják kérni. A vitaanyagról Szekeres Imre beszélt a köztévé háttérműsorában, csütörtök reggel.

Ez még nem a választási program

„Készítettünk nyolc tanulmányt a József Attila Alapítványban, ez egy szakmai munka volt. A szintén elkészült 35 oldalas vitairat konkrétumokat tartalmaz, amelyeket meg szeretnénk vitatni, kiinduló álláspontként” – magyarázta az ellenzéki párt parlamenti képviselője. Szekeres azt mondja, ez még nem a választási program, mert ahhoz még korán van, de két oka így is van annak, hogy ezzel most kellett előállni: „Hogy minél több ember véleményét tudjuk tükröztetni, amikor majd ki kell állni a választási programmal, illetve hogy ma is valódi alternatívát mutassunk azzal szemben, ami történik.” Szekeres arra is figyelmeztet: kilenc választást veszített el a baloldal a válság kitörése óta Európában.

„Nyilván az a korszak, amit Clinton, Blair, Schröder jellemzett, annak vége, és új válaszokat kell keresni. Én azért tartom jelentősnek a mi vitairatunkat, mert nem csupán a nemzetközi példákra alapoz, hanem önálló, szuverén megoldásokat is kidolgozott. Hadd mondjak egy példát: a növekedést úgy kell megindítani nagyon lassan és nagyon megalapozottan, hogy az egyensúlyi feltételeket is erősítse” – így Szekeres.

Hogy is volt a könnygázgránátokkal?

Mint a Magyar Nemzet szerdán megírta, nem csak gránátokat és gránátvetőket adtak át a rendőrségnek a honvédség eszközeiből jogszerűtlenül a 2006-os tömegoszlatáshoz, a Hende Csaba honvédelmi miniszter által elrendelt vizsgálat pedig megállapította Szekeres Imre MSZP-s volt honvédelmi miniszter politikai felelősségét. A lap információi szerint a 2006-os rendőrattakkal összefüggésben elkészült belső jelentésben az áll, hogy Szekeres miniszterként tudott a fegyverek átadásáról, amely egyértelműen jogsértő volt az alkotmány és a honvédelmi törvény szerint. Ebben az ügyben is magyarázkodott a politikus a Ma Reggelben.

„Amikor az első sajtóhírek megjelentek, hogy fegyvert és lőszert adott át a honvédség, szocialista képviselőtársaim velem egyeztetve kérték fel Hende Csaba minisztert, hogy ezt vizsgálja ki. Itt tömegoszlató eszközökről van szó, amiket a honvédség azért tartott egyáltalán rendszerben, mert Koszovóban a békefenntartásban a rendőrökkel együtt használ ilyet. Ez raktáron volt. Szeretném elmondani, hogy miért veszélyes, hogy ez kampánytémává lett: innentől kezdve mindenki bizonytalan lesz. Ha egy mentőhelikoptert kérnek, mert a Balatonon felfordult egy hajó, ha árvíz van, vagy vörösiszap-katasztrófa, a honvédség eddig mindig megmozdult, és most ezt elbizonytalanítják, ennyit nem ér meg egy politikai kampány.”