Bándy-gyilkosság: részleteket árul el a rendőrség

NT

2012. július 21., szombat 08:25, frissítve: szombat 11:16

Szombaton a nyilvánosság elé áll a rendőrség a két héttel ezelőtti Bándy-gyilkosság részleteivel. Mint ismert, a fiatal pszichológusnő holttestét július 11-én kedden, egy parkoló melletti, bokrokkal, fákkal sűrűn benőtt szakadékban találták meg. Azóta elfogták a feltételezett elkövetőt is, aki szerda óta előzetes letartóztatásban van.
A Hír Televízió 11 órától élőben közvetíti a rendőrségi sajtótájékoztatót Pécsről.

Július 10-én látott napvilágot a hír, eltűnt pszichológusát keresi a rendőrség. A pécsi rendőrkapitányság lakossági felhívást tett közzé, amelyben azt írta, a 25 éves nő július 8-án hajnali két órakor egyedül, gyalog indult el egy sörözőtől, otthonába azonban nem érkezett meg. A rendőrségi felhívás mellett a legnagyobb közösségi portálon is elindítottak egy oldalt a lány megtalálása érdekében. Bándy Katának a közösségi oldalak tanúsága szerint egyébként rengeteg ismerőse és barátja volt. Később aztán kiderült, csak néhány száz méteren múlott Bándy Kata élete – a rendőrségi pszichológus holttestét meztelenül találták meg.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán ezt követően külön csoportot állítottak rá az ügyre, akkor már emberölés bűntett gyanúja miatt zajlott a nyomozás, ismeretlen tettes ellen. Hatala József országos rendőrfőkapitány egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Mindent vizsgáltak

„Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés. Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az érzelmein” – mondta el a gyilkosság kapcsán az mno.hu-nak egy igazságügyi orvosszakértő.

Nem lehetett tudni pontosan, hogy mi történt, a megyei hírportálok fojtogatásról, bántalmazásról, míg a Blikk nemi erőszakról írt. A lány holttestét július 11-én kedden, egy parkoló melletti, bokrokkal, fákkal sűrűn benőtt szakadékban találták meg, ahová egyébként az mno.hu értesülései szerint a szemetet hordják. A közelben van egy kutyafuttató, ahová a gazdák közvetlenül a szakadék mellett vezető úton tudnak csak eljutni. Az első komolyabb fordulatot az ügyben az jelentette, hogy több kutyatulajdonos is állította: még szerda reggel sem jeleztek az állatok, hogy egy emberi test van a bozótosban. Bebizonyosodott tehát, a nőt nem ott gyilkolták meg, ahol megtalálták. Bizonyíthatja ezt az áldozat egykori szomszédjainak állítása is. „Biztosan nem jutott el a Dugonics utcáig, mert ha ott csak egyet is kiált, biztosan valaki meghallja, és a segítségére siet. A családi házak ablakai szinte mindig nyitva vannak, főleg a melegben, és több helyen – így például a Kata lakása melletti házban is – vannak kutyák, amelyek minden furcsa zajra felriadnak és ugatni kezdenek” – állították a helyiek.

A rendőrség később a helyszínhez közeli mobilmozgásokat és a telefonhívásokat vette górcső alá. Szorult a hurok, ha az elkövető mobilja be volt kapcsolva, mozgása teljes mértékben lekövethető – írta az egyik legnagyobb fővárosi napilap. A mobilhívások mellett a Ledina étterem biztonsági kameráinak korábban lefoglalt felvételeit is vizsgálták a hatóságok.

Tűzharcra is fel voltak készülve a rendőrök – tudta meg az MNO helyi forrásokból, ám azok inkább a pécsi lakosság biztonságáért vonultak ki akkor nagy erőkkel a helyszínre, annak ellenére, hogy a civilek megrohamozták a vadászboltokat, önvédelmi fegyverekhez, paprikaspray-hez akartak jutni.

Intenzíven

Aztán egy férfi jelentkezett a Hír Televíziónál, aki azt közölte: a rendőrségi jellemleírás alapján felismerte a feltételezett gyilkost, és tanúvallomást szeretne tenni – őt később hajnalig faggatták az őrsön. A televízió akkor egy másik esetről is tudomást szerzett, egy járókelő arról tájékoztatta, hogy két évvel ezelőtt szemtanúja volt egy olyan esetnek, amikor meg akartak erőszakolni egy nőt Pécsett, azonban akkor a megzavart elkövető el tudott menekülni a helyszínről. Hozzátette: az akkor megtámadott nő nem akart feljelentést tenni.

Forró nyomon van a rendőrség, jelenleg az adatokat összesítik – mondta Pintér Sándor a pécsi nyomozással kapcsolatban. A belügyminiszter csak néhány napot adott az elkövetőnek, s ekkor már a baranyai megyeszékhelyen is felajánlásokkal nyomatékosították: az elkövetőnek meg kell lennie.

„Megvan a tettes” – állt Bándy Kata édesanyjának Facebook-bejegyzésében, ezt az információt azonban nem erősítette meg a távirati iroda megkeresésére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Annyit közöltek csupán: a rendőrség honlapján minden hivatalos információ fellelhető. Két ember vittek el kihallgatni – szerzett tudomást róla a Hír Televízió tudósítója a helybéliektől. Az már a Facebookon jelent meg: az egyik letartóztatott olyan állapotban volt, hogy a helyi kórház intenzív osztályára kellett szállítani.

„Egyedül viszem el a balhét”

A meggyilkolt Bándy Katáról a pécsi Líceum-templomban gyertyagyújtással és imával emlékeztek meg barátai és ismerősei, jelen voltak még egyetemi társai és az egykori munkatársak is. A pszichológusnő emlékére alakult Facebook-oldalon egyébként az olvasható: a fővárosban július 21-én este hét óra és éjfél között tartanak megemlékezést a Szent István téren.

A lány édesapja a Magyar Nemzet hasábjain keresztül korábban arra kérte a sajtót, hogy lánya hétfői temetését tapintatosan kezelje. A család emellett megerősítette, hogy semmilyen módon nem járulnak hozzá, hogy a lányuk nevét uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül használják fel. Bándy Katát hétfőn Szekszárdon helyezik végső nyugalomra.

A kihallgatást követően beismerő vallomást tett egy 26 éves férfi, először szóltak a hírek P. Lászlóról, aki az egyik megyei hírportál szerint a DNS-minta alapján bukott le, és büntetett előéletű lévén a rendőrség gyorsan tudta azonosítani. Kiderült az is: P. László egy kiskunhalasi férfi, aki nemrég költözött vissza Pécsre. Félig hajléktalan, és egy prostituálttal, önkényes lakásfoglalóként élt együtt. „Ennek így kellett lennie, így kellett történnie” – mondta a rendőröknek az elfogott férfi. A barátnője a történteket úgy kommentálta a Hír TV-nek, nem gondolta volna, hogy ilyesmire képes. A férfi testvérét akkor még kereste a rendőrség – az Inforádió információit, hogy elfogták, nem erősítették meg.

„Egyedül viszem el a balhét” – tolmácsolta a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt P. László szavait kirendelt ügyvédje. A jogász elmondása szerint a férfi szexuális indíttatásból támadta meg a pszichológusnőt, indokként annyit tudott felhozni, hogy megtetszett neki a lány. Még mindig nem lehetett többet tudni arról, hogy az ügy mindegyik gyanúsítottját elfogták-e a rendőrök.

Egyre több jel utal arra, hogy többen vettek részt Bándy Kata megölésében. Információk szerint a helyszínelés során két embertől származó DNS-profilt azonosítottak, az egyik P. Lászlótól, a másik unokatestvérétől, J. Olivértől származhat. Utóbbit is ennek alapján sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak. A tompai illetőségű J. Olivér P. Lászlóval együtt érkezett Pécsre néhány héttel ezelőtt, azonban múlt héten eltűnt.


A testén lévő karmolásokból és a nála lévő mobiltelefonból következtette ki, mi történhetett – vallotta a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László, miután kedden kihallgatták a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. A gyanúsított részletes vallomást tett, továbbra is kitartott amellett, hogy a bűntényt egyedül követte el.

A Pécsi Városi Bíróság szerdán harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte a férfit.