Bánki Erik mehet az Európai Parlamentbe

NT

2012. május 18., péntek 06:50, frissítve: péntek 08:19

Döntött a Fidesz országos választmánya: Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának fideszes elnöke kapja az európai parlamenti (EP-) mandátumot.

A Magyar Nemzet a tanácskozás részleteit ismerő forrása szerint a nagyobbik kormánypárt választmánya – egy tartózkodás mellett – döntött úgy csütörtökön, hogy hivatalosan is Bánki Eriket jelöli a Fidesz–KDNP.

Korábban a Magyar Nemzet számolt be elsőként arról, hogy a Fidesz elnöksége már tárgyalt a kérdésről, de a végleges döntést az országos választmánynak kell meghoznia.

Ezt követően Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a frakciószövetség hétfői ülésén a kormánypárti képviselőkkel is közölte, hogy Bánki kaphatja az EP-mandátumot.

„A hivatalos döntés valóban megtörtént tegnap” – ezt már Bánki Erik erősítette meg a Magyar Nemzetnek. Elmondta azt is, hogy várhatóan június 11-én kezdi meg brüsszeli munkáját. A politikus a részletekkel kapcsolatban a lappal azt is közölte, hogy az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságában dolgozik majd.

Ismert, a múlt héten hivatalba lépett Áder János államfőt 2009. június 7-én választották EP-képviselővé: tagja volt a néppárti frakció elnökségének, valamint a környezetvédelmi bizottságnak, 2010 októberéig pedig az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságnak is. Az Áder helyére lépő Bánki Erik a Fidesz–KDNP 2009. évi európai parlamenti választási listájának 35. helyén szerepelt.

Áder Jánosnak május 2-i köztársasági elnöki megválasztásától számítva hatvan napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget, és lemondjon EP-mandátumáról – jogszabály írja elő ugyanis, hogy uniós képviselő nem lehet köztársasági elnök.

A lemondásról a parlament elnökét kell értesítenie, aki ezt követően tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot (OVB) a mandátum megszűnéséről. Eközben az Ádert jelölő szervezetnek, vagyis a Fidesz–KDNP-nek közölnie kell az OVB-vel, hogy az európai parlamenti választások pártlistájáról kivel kívánja az „üres” mandátumot betöltetni. A Magyar Nemzet információi szerint ez a napokban meg fog történni, az OVB pedig mindezek ismeretében adja ki a mandátumlevelet az új uniós képviselőnek, és erről tájékoztatja az EP elnökét.

Forrás: Magyar Nemzet