Bánkódhatnak a szocialisták, 2:1-re vezet a Fidesz

Kovács András

2012. június 29., péntek 07:00

Eddig 2:1-re vezetnek a kormánypártok az MSZP-vel szemben a 2010 ősze óta tartott dunaújvárosi időközi helyhatósági választásokon. A képviselő-testületben továbbra is jobbközép többség van, melyet a vasárnapi negyedik megmérettetés sem veszélyeztet az egykori baloldali fellegvárban.

Immár negyedszer tartanak időközi önkormányzati választást Dunaújvárosban a 2010-es őszi önkormányzati választást óta. A Fejér megyei város ebből a szempontból mindenképpen kuriózumnak számít, mivel a rendszerváltás óta eltelt időszakban nem volt példa arra, hogy egy településen belül ilyen sokszor kelljen az urnákhoz járulni, ráadásul a ciklus fele még el sem telt.

Mint ismert, Dunaújváros a 2009-es európai parlamenti választásig az MSZP egyik legerősebb bástyája volt, de azóta a Fidesz lényegesen jobban szerepel, mint a korábbi voksolásokon. A jobbközép erők a 2010-es önkormányzati választásokon is sima győzelmet arattak, és így sikerült megszerezniük a város vezetését, ami szintén óriási fegyvertény volt a baloldallal szemben.

Hamar örült az MSZP

Az első időközi választásra 2011 márciusában került sor az acélvárosban, amelyen az MSZP 44:36 arányban legyőzte a kormánypártot. Sokan akkor arról beszéltek, hogy megindult a visszarendeződés a volt baloldali fellegvárban, de a szocialisták sikere egyáltalán nem volt olyan elsöprő, mint a korábbi években, és a Fidesz sem szenvedett  súlyos vereséget.

Az elhamarkodott  véleményeknek a tavaly júliusban tartott időközi választás vetett véget, mivel akkor a Fidesz–KDNP jelöltje 40:25 arányban verte meg az MSZP aspiránsát. Akkor az elemzők azt állapították meg, hogy „a Fidesz egy erősen baloldali településen a párt népszerűségének országos csökkenése mellett is könnyed győzelmet aratott. Az MSZP egyik fellegvárában ismét vereséget szenvedett, ezzel a márciusi időköziben elért sikerük is csak egyszeri fellángolásnak hatott.”

Bánkódhatnak

Idén május 13-án ismételten az urnákhoz hívták a dunaújvárosi voksolókat, azonban a szocialisták által várt fordulat ismételten elmaradt. A 10-es körzetben tartott megmérettetésen a Fidesz–KDNP 40,88, míg az MSZP csak 27,56 százalékot szerzett. Az eredményt a baloldalon azzal magyarázták, hogy az LMP távolmaradása esetén győzelmet arattak volna, mivel az ökopárt jelöltje 17,43 százalékot szerzett. A magyarázat esetében azonban figyelembe kell venni azt, hogy a pártok szavazótáborát nem lehet egyszerűen összeadni, és arra vonatkozóan nincsenek széles körű kutatások, hogy az LMP hívei milyen arányban voksolnának a szocialistákra.

Az eddigi három időközi alapján a Fidesz–KDNP 2:1-re vezet a szocialistákkal szemben, ami ezen a településen mindenképpen egyedülálló teljesítmény a jobbközép erők részéről, mivel korábban ilyen sikerekről nem is álmodhattak. Az MSZP a roppant gyenge szereplés mellett amiatt is bánkódhat, hogyha háromszor sikerült volna nyerniük, akkor a képviselő-testületben elfogyott volna a Fidesz–KDNP többsége. Persze ebben az esetben az LMP-vel és a Jobbikkal kellett volna együttműködniük, aminek az országos hatása jóval túlmutatott volna a helyi politikán.