Bántalmazás: kérdőre vonták, miért beszél magyarul

PR

2012. június 11., hétfő 11:19

Bántalmazták az RMDSZ egyik alkalmazottját Kolozsváron, mert magyarul beszélt telefonon – közölte a Hír Televízió.

A nő egy városi buszról szállt le, amikor két 30 év körüli férfi odalépett hozzá és kérdőre vonta, hogy miért beszél magyarul. Ezután a nőt nekilökték egy épület falának. Az asszony könnyebb fejsérülést szenvedett. A történtek miatt feljelentést tett a rendőrségen.

Ismert, vasárnap önkormányzati választást tartottak Romániában. Az azóta közölt eredményekről itt olvashat.

A Kolozs megyei RMDSZ közleményében azt írta: a történteket nem lehet a választási kampánnyal összefüggésbe hozni, mert az elkövetők azért bántalmazták az RMDSZ alkalmazottját, hogy magyarul beszélt.

Atrocitások a határon túl

Május 31-én arról adtunk hírt, hogy egy szerb csoport vert meg hat magyar fiatalt a vajdasági Muzslyán. Május 23-án pedig arról számoltunk be, hogy Szabadkán viperákkal és vasrudakkal vertek meg magyar fiatalokat. A nemzetpolitikai államtitkárság minderre úgy reagált: elfogadhatatlan, hogy ma Szabadkán még mindig előfordulhat az, hogy nemzetiségi hovatartozásuk, magyar beszédük miatt támadnak meg fiatalokat.

A magyarokat Szlovákiában is érték hasonló atrocitások. A Magyar Nemzet május 14-én arról számolt be: nyolc magyar fiatalra támadtak szlovák bőrfejűek Pozsonyban, amiért magyarul beszéltek.

Ismert, Malina Hedvig magyar diáklányt 2006 augusztusában Nyitrán két férfi verte meg, a lány vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico nyilvánosan megvádolta őt azzal, hogy az eset nem történt meg. Fico alig egy hónappal azt követően tette ezt a kijelentését, hogy a szlovák kormány – a strasbourgi emberi jogi bíróság ezzel kapcsolatos döntését követően – sajtóközleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt.

Forrás: Hír TV, MNO