Bárhol számíthatunk rá: többcentis jégdarabok hullhatnak

KG

2012. július 7., szombat 11:53, frissítve: szombat 18:44

A kánikula mellett szombaton is várhatók országszerte zivatarok, de a nagyobb tavaknál egyelőre nem adtak ki viharjelzést.

A hőség miatt Vas és Zala megye kivételével országszerte harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a várható heves zivatarok, felhőszakadások miatt az összes megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Míg nálunk a hőség, a Föld más pontjain az esőzés okoz komoly gondokat. Bővebben >>>

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a nap folyamán bárhol számítani lehet felhőszakadásra, ennek során 25-30 milliméter, néhol 50 milliméternél több eső is eshet. A heves zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat, helyenként óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet, és 2 centiméternél nagyobb, akár 5 centiméteres jég is hullhat.

Fotó: Idokep.hu


A maximum-hőmérsékletek országszerte 31-36 Celsius-fok körül alakulnak. Az ország nagy részén a hőség miatt továbbra is harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Ugyanez az érték Vas és Zala megyében inkább 25 fok felett várható, ezért arra a két megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Az UV-B sugárzás maximuma szombaton is meghaladhatja az extrém erősséget.

Strandolásra ideális a tavak vízhőmérséklete

Az ország nagy tavainál is alapvetően napos idő várható, viharjelzés sehol sincs érvényben. Az előrejelzés szerint főként a Balaton keleti medencéjének környékén és a Velencei-tónál délután lehet számítani záporra, zivatarra. A tavak vízhőmérséklete 25-27 fok körül alakul, a Balaton Siófoknál 26, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján a szombati Balaton-átúszásra külön is kitért. Azt írta: nagyon meleg idő várható, a legmagasabb hőmérséklet a vízparton 35, a víz fölött 30 fok, a víz hőmérséklete 27 fok körül alakul. A délutáni óráktól a Balaton közelében zivatarok kialakulhatnak, emiatt megerősödhet a szél, ami a verseny során 20 centiméter magas hullámokat kelthet – tették hozzá. Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.

Dőlnek a rekordok

Megdőlt az ország eddigi nyári áramfogyasztási rekordja csütörtökön, ezen a napon 6343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Zrt. Pénteken megdőlt a budapesti melegrekord.

Forrás: MTI, MNO, Időkép