Békedíj: 231 jelöltből választhatnak

BL

2012. február 27., hétfő 11:21

Majdnem rekordszámú nevezés érkezett az idei Nobel-békedíjra: a hétfői oslói bejelentés szerint 188 személy és 43 szervezet közül választják majd ki az idei győztest.

Az eddigi rekordot tavaly érték el: akkor 241 jelölt volt a kitüntetésre. A nevezettek kiléte elvileg titkos – kivéve, ha maguk a jelölő személyek vagy szervezetek hozzák nyilvánosságra javaslatukat. Innen tudni, hogy idén például a Nobel-békedíj esélyesei között van Bill Clinton volt amerikai elnök, Helmut Kohl egykori német kancellár, a német egység megteremtője, illetve Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő. De a jelöltek listáján szerepel a szintén börtönben lévő Bradley Manning amerikai katona, aki a vádak szerint mintegy 260 ezer diplomáciai táviratot adott ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak, s ezzel az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányának elindítója volt (miközben mások tette miatt a sajtószabadság egyik szimbólumának tekintik őt), valamint – minden belső válság ellenére – az Európai Unió. S jelölték Gene Sharp amerikai politológust, az erőszakmentes küzdelem teoretikusát is, akinek a művei hatással voltak a tavalyi arab megmozdulások, az „arab tavasz” egyes kulcsszereplőire, valamint az al-Dzsazíra arab hírtelevíziót is.

Az idén egyébként viták középpontjába került a Nobel-békedíj kiosztása: a Stockholm megyei közigazgatási tanács – az a szerv, amely a svéd főváros alapítványait és érdekszövetkezeteit felügyeli – nemrégiben hivatalosan felkérte a Nobel Alapítványt, válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a békedíj már nem tükrözi az 1896-ban elhunyt alapító akaratát. Egy norvég kutató ugyanis emlékeztetett, hogy Alfred Nobel annak idején „a béke bajnokai díjának” nevezte a kitüntetést. Ez szerinte egyértelműen a békemozgalomra vonatkozik, amely olyan új világrend kialakítására törekszik, ahol a nemzetek biztonságosan lemondhatnak a fegyverekről. A norvég parlament által saját kebeléből választott jelölő bizottság azonban – különösen a II. világháború óta – kiterjesztette a díjat környezetvédelmi, humanitárius és egyéb törekvésekre is. 2007-ben például az éghajlatváltozás ellen küzdő Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ megfelelő bizottsága kapta a díjat, míg 2009-ben Barack Obama amerikai elnököt találták rá érdemesnek a nemzetközi diplomácia támogatására tett „rendkívüli erőfeszítéseiért”.

A békedíj győztesének személyét minden év októberében hozzák nyilvánosságra, s a Nobel-díjakat december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Forrás: MTI