Berlinben tárgyal Rogán Antal

tt

2012. június 11., hétfő 05:15, frissítve: hétfő 12:17

A német fővárosba utazik szerdán a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, ahol tárgyalásokat folytat a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőivel – tudta meg a Magyar Nemzet. A megbeszélések egyik témája lehet a magyar jegybanktörvény módosításának kérdése, amely gyakorlatilag az IMF/EU-hiteltárgyalások előfeltételének tekinthető.

Politikai vitanapot tart a második Orbán-kormány első két évéről az Országgyűlés e heti háromnapos ülésén. Az eredetileg szerdára tervezett parlamenti vitára azonban csütörtökön kerül sor, így jelen lehet rajta Rogán Antal is, akinek a Magyar Nemzet információi szerint egy nappal korábban még a német fővárosban lesz dolga. A lap úgy tudja, hogy a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőivel tárgyal majd aktuálpolitikai kérdésekről Berlinben. Legutóbb februárban egyeztetett a német testvérpártként nyilvántartott CDU-val a Fidesz: akkor Rogán frakcióvezető elődje, Lázár János járt Németországban.

Fideszes forrás szerint a szerdai megbeszélések egyik kiemelt témája lehet a magyar jegybanktörvény módosítása, amely gyakorlatilag a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatandó hiteltárgyalások előfeltételének tekinthető. Ismert, a magyar parlament egy hete úgy döntött, elhalasztja a jegybanktörvény módosításának zárószavazását annak érdekében, hogy az IMF és a kormány meg tudjon állapodni a jegybanktörvény vitás kérdéseiről. Ezek legfontosabb pontjai egy új MNB-alelnök kinevezéséről és a monetáris tanács kibővítésének lehetőségéről szólnak.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Forrás: MTI