Biszku kimarad a felülvizsgálatból

WL

2012. június 27., szerda 05:05, frissítve: szerda 09:50

Ezernél is több embert érinthet, hogy fideszes és jobbikos képviselők felülvizsgáltatnák az állampárti rendszerben végzett tevékenység után még ma is járó nyugdíjpótlékokat. Az ’56-os forradalom utáni megtorlást irányító Biszku Béla ugyanakkor nincs benne ebben a körben.

Ezerkétszáz embert biztosan érinthet a fideszes és jobbikos képviselők javaslata, amely a pártállami rendszerben megítélt nyugdíj-kiegészítések – azóta már nyugdíjpótlékok – felülvizsgálatáról szól – közölte a Magyar Nemzettel Novák Előd (Jobbik), az indítvány egyik előterjesztője. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nemrég közölt adatai szerint ugyanis körülbelül ennyien vannak, akik jelenleg is kapnak juttatást különféle kommunista politikai kitüntetések után. Közülük csaknem ötvenen saját, 170-nél is többen pedig hozzátartozói jogon például a „Fegyveres harcokban részt vett partizán” kitüntetés miatt. A nyugdíjfolyósító adatai szerint mindez évente körülbelül 200 millió forintos kifizetést jelent.

A Novák mellett négy jobbikos, illetve Wittner Mária és Iván László fideszes képviselők által jegyzett javaslat azt a törvényt módosítaná, amely 1991-ben kimondta, hogy nem részesülhet politikai indokú kedvezményben, illetve juttatásban az, aki például az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése érdekében fejtett ki tevékenységet. Habár akkor született döntés a nyugdíj-kiegészítések megszüntetéséről, sokan viszont mégis megtarthatták azt, csak éppen pótlék formájában. A mostani indítvány szerint ezért kell ismét felülvizsgálni ezeket a juttatásokat. A javaslat meg is vonná a juttatást attól, aki az 1945 és 1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában szerepet játszott, aki az 1948 és 1989 közötti időszakban betöltött állami vezetői tisztsége, illetve a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben betöltött vezető tisztsége miatt a pótlékra érdemtelen.

A felülvizsgálat nem érinti ugyanakkor azokat, akik az előző rendszerben pártállami vezetőként kiemelt bérezésben, ezáltal ma kiemelt alapnyugdíjban részesülnek, és jelenleg is akár több százezer forintot kapnak így. Ilyen például az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítója, Biszku Béla is.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Forrás: Magyar Nemzet