Bizonyítási eszközök tűnhetnek el, ha kiengedik a gyanúsítottat

PR

2012. május 25., péntek 21:13

Meghosszabbította az április végi győri kettős gyilkosság gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Győri Városi Bíróság – közölte a megyei törvényszék szóvivő bírája pénteken az MTI-vel.

Szakemberek szerint az elmúlt években nem emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, hanem súlyosabbá váltak az elkövetési módok, és ennek az okát a társadalmi változásokban kell keresni.

Március–áprilisban több brutális gyilkosság is történt az országban. A baranyai Magyarlukafa és Vásárosbérc között egy 36 éves mozsgói férfi egy embert lelőtt, egyet késsel súlyosan megsebesített, mert orvvadászat miatt kérdőre akarták vonni. Budapest XV. kerületében, a Zsókavár utca egyik lakásában egy 43 éves férfi lőfegyverrel agyonlőtte ismerősét, a lakás 64 éves férfi tulajdonosát, majd hazament, és öngyilkos lett.

Sopronban egy lövészklubban április 17-én történt kettős gyilkosság. A Fejér megyei Kulcson egy 23 éves férfi április elején négy családtagját ölte meg, három embert megsebesített. Balatonakarattyán egy üdülőövezeti családi házban három ember holttestét találták meg. Egy 56 éves férfit gyanúsítanak azzal, hogy napokkal korábban egy 70 éves férfit és egy 54 éves nőt megölt, míg a házban lakó 92 éves magatehetetlen nő halálát az ellátatlanság okozhatta.

Máté Kinga tájékoztatása szerint az intézkedés a tárgyalás előkészítése során hozott határozatig, de legfeljebb augusztus 25-ig szól. A határozatba – noha korábban a férfi házi őrizetbe helyezését kérték – mind a gyanúsított, mind védője belenyugodott.

Az előzetes letartóztatás meghosszabbításának indoka, hogy a folyamatban lévő nyomozási eljárásban ugyan kihallgatták a gyanúsítottat és több tanút, de további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges. A bíróság megítélése szerint a gyanúsított szabadlábra helyezése esetén változatlanul fennáll a tanúk befolyásolásának, bizonyítási eszközök megsemmisítésének, elrejtésének veszélye és ezáltal a bizonyítás megnehezítése, meghiúsítása, valamint a gyanúsított részéről az eljárás befolyásolásának veszélye – jelezte Máté Kinga.

A gyanúsított a rendőrség korábbi közlése szerint április 22-én, vita után sörétes fegyverével sebzett halálra két embert. A Bercsényi-ligeti vendéglátóhely tulajdonosa haragos viszonyban volt áldozataival, akik szombat este többekkel az ő presszójában szórakoztak. Hajnalban a tulajdonos kitette az utcára a társaság néhány hangoskodó tagját.

A két későbbi áldozat emiatt ment vissza vasárnap délelőtt „felelősségre vonni” a presszóst, aki az utcán lőtte meg őket engedéllyel tartott puskájával.

Forrás: MTI