Bölcsőde épül a Ferencvárosban

TK, 2012. május 4., péntek 12:22
Új, negyven férőhelyes bölcsőde épül a főváros IX. kerületében, ahol az alapellátáson túl időszakos gyermekfelügyelet is lesz.

A Thaly Kálmán utcai épület ünnepélyes alapkőletételén, pénteken Soltész Miklós szociális, családügyi és ifjúságért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: fontos, hogy egy édesanya minél hosszabb ideig otthon tudjon maradni gyermekével, ugyanakkor sok olyan élethelyzet van, amikor ezt nem tudja megtenni. Az eddigi kormányzati intézkedések között említette a gyes 3 évre való visszaállítását, a bölcsődék támogatását, s kiemelte, hogy a jövőben nagyobb lehetőséget kapnak a céges napközik és egyéb gyermekgondozási alternatívák is.

Bácskai János (Fidesz–KDNP), a kerület polgármestere ismertette, hogy legutóbb 20 éve épült bölcsőde Ferencvárosban, ugyanakkor a városrész fejlődésének köszönhetően egyre nő a gyermekszám, amely időről időre megjelenik a bölcsődei jelentkezéseknél is.

A kerületvezető a 40 férőhelyes új intézmény kapcsán kiemelte, hogy modern technológiával építik a következő hónapokban, az ingatlan fenntartása pedig energiagazdaságos lesz. Szólt arról is, hogy a bölcsődéhez 244 millió forintos uniós támogatást nyertek el, és csaknem ugyanennyit kell kigazdálkodnia az önkormányzatnak.

Lengyel Zoltánné, a Ferencvárosi Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője arról számolt be, hogy a mostani 4 intézményben 250 férőhely van, ami nem elegendő. 2010-ben 151, 2011-ben 242 volt az elutasítottak száma, s az előrejelzések alapján az idei évre is hasonló adatokra számítanak – mondta az intézményvezető, hozzátéve, hogy 2006 óta egyre hosszabb a várólista.

A jövő augusztusra elkészülő intézményben lesz időszakos gyermekfelügyelet, sószoba, speciális tanácsadás, gyógypedagógiai és pszichológiai szolgáltatás, valamint nyitva tartáson túli felügyelet is.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
Több mint kvóta
Wiedemann Tamás
Úgy tűnik, Orbánék csendben feladták a küzdelmet a tervezőasztalon amúgy is elvérző kvótaügyben.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása