Botrányok után kezdődik a fővárosi oszlopper

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

2016. január 11., hétfő 06:00, frissítve: hétfő 08:29

Ma kezdődik a Mahir fővárosi önkormányzattal szemben indított pere a 25 évre szóló szerződésének egyoldalú felmondása miatt. A cég a szeptemberi lépés érvénytelenségét, hirdetőoszlopai bontásának törvénytelenségét, a több száz milliós károkozást bizonyítaná. A múlt hét végén is folytatódó oszlopháborúban a városháza semmit sem kímélt: kerületi ingatlanon is nekiestek a berendezéseknek.

Első tárgyalást tart ma reggel a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma az elmúlt hetek egyik legbotrányosabb ügyében, a Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. ellen indított kormánypárti hadjárat miatt. Meglehet, a cég által jogellenesnek tartott fővárosi oszlopbontást a fővárosi önkormányzat cége, a Budapest Közút Zrt. emberei a tárgyalás idejére sem függesztik fel, a perben Magyar György, a Mahir jogi képviselője mégis több beadványának érdemi elbírálására számít.

Egyoldalú lépés

A keresetet a szerződés érvénytelensége miatt adták be, és célja a Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján 2015. szeptember 30-án hozott fővárosi közgyűlési döntés megsemmisítése. Az ugyanis egyoldalúan felmondta azt a 2006-ban, még több, akkori ellenzéki fideszes képviselő által is megszavazott szerződést, amelynek alapján a Mahir Cityposter Budapest-szerte több mint 700 hirdetőoszlopot és más reklámberendezést üzemeltethet 25 évig. A jelenlegi kormánypárti többség annak ellenére előnytelennek nyilvánította a szerződést, hogy azt – a fővárosi önkormányzat honlapján a mai napig fellelhető hivatalos dokumentumok szerint – 2010 óta vizsgálta a Fidesz–KDNP-s városvezetés, de nem talált hibát. Sőt a városházi iratok szerint – más reklámszerződésektől eltérően – kizárólag a Mahirral kötött megállapodás biztosít a városnak fix bevételt, minimum évente 45 millió forint plusz áfát. A Mahir Cityposter Kft. az utóbbi időben évente már csaknem 300 millió forintot fizetett Budapestnek.

Szemmel látható a kár

A cég jogi képviselője egy táskányi dokumentummal készül a mai tárgyalásra, amelyen ismét beadják ideiglenes intézkedés iránti kérelmüket, amelyben a fővárost eltiltanák a bontástól. Újfent indítványozzák, hogy a bíróság kötelezze csaknem 600 millió forint letéti biztosíték megfizetésére a várost. – A sajtónak is köszönhetően számtalan fotó, videofelvétel és dokumentum támasztja alá a Mahirt ért több százmilliós kárt, ennek bemutatását eddig a bíróság hiányolta – mondta az ügyvéd, aki már korábban jelezte: előkészítik a korábban jelzett nemzetközi pereket is, de azokban – a Mahir Cityposter Kft.-ben felerészt tulajdonos német Euro-AWK megbízásából – már más jár el. Az Origo értesülése szerint ez a nagy nemzetközi ügyekben jártas, Réczicza István vezetésével működő Réczicza Dentons Europe LLP lesz. Réczicza ügyvédi irodája korábban több kormányzati megbízást is kapott, legutóbb a Sukoró-perben képviselte sikerrel az államot.

Gyakorlatilag ellopták az oszlopot

A Hír TV szerint egyébként olyan IX. kerületi hirdetőoszlopot is elvittek a főváros emberei, amely kerületi ingatlanon állt. A „hibát” elismerték, az oszlopot később visszaépítik, de a Mahir lopás miatt miatt ezúttal is büntetőfeljelentést tett. Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere lapunkkal közölte: – Ez nem a mi háborúnk. A Mahir Cityposter Kft.-vel kötött szerződésünk december 31-én lejárt ugyan, de a kerületi önkormányzat nem bont le semmit, különösen nem a jogi vita lezárultáig – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.11.