Bővítik a rákospalotai javítóintézetet

Győr Ágnes

Győr Ágnes

2016. március 4., péntek 09:12, frissítve: péntek 11:40

Az ország egyetlen, lányok számára fenntartott javítóintézetében évek óta szükség lenne egy olyan részlegre, ahol az anyák és a csecsemők tartósan együtt lehetnének. Az intézmény lapunknak megerősítette, a bővítés már előkészületi fázisban van, ám a részletekre nem tértek ki.

Anya-gyermek részleggel bővül a jövőben a Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon – tudta meg lapunk. A rákospalotai intézet sajátossága, hogy ez az egyetlen, lányok számára fenntartott intézet Magyarországon, ezért az egész ország területéről fogadja be a fiatalkorú javítóintézeti nevelésre ítélt lányokat, illetve itt hajtják végre a lányok előzetes letartóztatását is, amennyiben a bíróság úgy rendelkezik. Az intézet, bár megerősítette értesüléseinket az új részleggel kapcsolatban, jelezte, a munkálatok még csak előkészületi fázisban tartanak. Kérték egyúttal, hogy az ügyben a fenntartójukhoz, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályához forduljunk. Noha ezt megtettük, semmilyen válasz nem érkezett a tárcától a megkeresésünkre.

A Helsinki Bizottság 2013-as jelentésében (amely a 2013. november 4–5-én tett látogatás alapján készült) is szerepelt, hogy az intézményben szükség volna az anyás elhelyezés megoldására. Mint írták: mivel a javítóintézetbe való bekerülés korhatára mindkét irányba kitolódott (12 és 21 év közöttire), valamint a büntetésként kiszabható idő is megnőtt 3 évről 4 évre, egyre nagyobb igény mutatkozhat az anyás elhelyezésre. Sokan eleve várandósan kerülnek be az intézménybe, vagy eltávozásuk alatt esnek teherbe. Az akkori jelentésben az olvasható, hogy „jelenleg” kényszermegoldások működnek csupán: a gyermekét vállaló javítóintézeti nevelt kijárhat (azaz eltávozhat reggel 8 és este 8 óra között) a csecsemőotthonba szoptatni, gyermekével kapcsolatot tartani. Előzetes letartóztatásban levő kismamák kérhetik a büntetés-végrehajtási intézetbe történő áthelyezésüket, hogy a büntetés-végrehajtás tököli vagy a kecskeméti kórházában szülhessék meg gyermeküket, és ott az első időszakban – ami egy év – együtt tudjanak velük lenni. Az intézmény korábban részben alapítványi támogatással családok átmeneti otthonát (anyaotthont) működtetett, az azonban 2006-ban megszűnt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.04.