Az amerikai sajtó hétfőn számolt be arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és külföldi partnerszervezetei megakadályozták az újabb merényletet, amit később az amerikai belbiztonsági minisztérium is megerősített. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni ága a merényletet annak az alsóneműbe rejtett bombának a továbbfejlesztett változatával akarta elkövetni, amelynek segítségével 2009 karácsonyán egy nigériai utas sikertelenül próbált meg felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító gépet.

A nevük elhallgatását kérő terrorelhárítási tisztségviselők a Reuters brit hírügynökségnek elmondták, hogy brit állampolgár – s talán szaúdi származású – volt az a fedésben dolgozó informátor, aki tájékoztatta őket a merénylettervről.

Az informátor szorosan együttműködött a két legfontosabb brit titkosszolgálattal, vagyis a kémelhárítással (MI5) és a hírszerzéssel (MI6).

Az amerikai kormányra nagy nyomás nehezedett annak érdekében, hogy ne fedje fel a nyomozásban játszott brit szerepet. A brit külügyminisztérium nem kommentálta a Reuters értesülését.

A pokolgép nem tartalmaz fém alkatrészt, így nem mutatják ki a fémdetektorok. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda a robbanószerkezet összetételét, valamint azt vizsgálja, hogy a reptéri testszkennerek észlelték volna-e az alsóneműbe rejtett bombát.

A merénylet leleplezését megelőző hónapokban egy amerikai illetékes szerint egyre több jel utalt arra, hogy az al-Kaidának az Arab-félszigeten aktív ága készül valamire. Az elmúlt hetekben fokozták a magukat Jemenbe befészkelt szélsőségesek elleni amerikai dróntámadásokat.