Brutális gyilkosság: tart a gyanúsított kihallgatása + Videó + Képek

BL, LM, Németh Tamás

2012. április 6., péntek 21:01, frissítve: péntek 22:33

A Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységei a Fejér megyei Kulcs környékén elfogták azt a 24 éves férfit, akit négy családtagjának megölésével gyanúsítanak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délben. Az MNO dr. Bilkei Pál kriminálpszichológust kérdezte a brutális gyilkosságról, aki elmondta: a háttérben drogprobléma, játékgépezés, valamint az ezekből fakadó felhalmozott adósság is állhat. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője péntek este az MTI-vel azt közölte: jelenleg is tart a gyanúsított kihallgatása.

A négy ember megölésével gyanúsított kulcsi férfi sérülései könnyebbnek bizonyultak, így az ellátását követően átszállították őt a rendőrségre, ahol a kihallgatása jelenleg is tart – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője péntek este az MTI-vel.

A gyanúsított megsérült, de nem elfogás közben, hanem vélhetően tette elkövetése során – mondta el korábban a Hír TV-nek Hajdu János, a Terrorelhárító Központ főigazgatója. Hozzátette: nem életveszélyes, de súlyos sérüléseket szenvedett, ezért kórházba szállították. A Hír TV információi szerint az elkövető egyik áldozatával nyílpuskával végzett, átlőtte a nyakát.Az akciót ismertetve elmondta: a riasztás után Paksról és Budapestről érkeztek nagy számmal a TEK munkatársai. Akkorra a rendőrök már profi módon lezárták a település határát. A terrorelhárítók nagy erőkkel kezdték meg a keresést, a kutyák a víz felé fogtak szagot, ahol mintegy fél óra keresés után egy bokor alatt fekve meg is találták a feltételezett elkövetőt, aki nem tanúsított ellenállást. Mezítláb volt, kard és kés volt nála, vélhetőleg az elkövetés eszközei – tette hozzá.

A Hír TV információi szerint a dunaújvárosi kórházba szállították a gyanúsítottat, akit a helyi kapitányságon fognak előállítani, de később átveheti a Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyet. Az elfogás után egyébként a rendőrség feloldotta a település lezárását, a rendőrök pedig – a helyszínelőket kivéve – a gyanúsított elszállítása után elkezdték elhagyni Kulcsot.

A lehetséges okok


„Nagyon sok a kérdőjel, adott egy 24 éves srác, aki nem a szüleivel él” – mondta el az MNO-nak dr. Bilkei Pál az esettel kapcsolatban. „Meggyőződésem, hogy a háttérben feltehetőleg nagy adósság vagy drogproblémák húzódnak meg” – hangsúlyozta a szakértő. Bilkei úgy látja, a fiatalember pénzért mehetett a szülei házába, de nemleges választ kapott. „Egyre nőhetett benne a feszültség, s lévén, hogy ott voltak nála a fegyverek, ölt is.” A gyanúsított minden bizonnyal nem folytatta volna tovább az ámokfutást, „rádöbbent, hogy mit tett, csillapodtak nála az érzelmek” – fogalmazott. Bilkei arról is tájékoztatott, a férfi semmi esetre sem lett volna öngyilkos, az önbüntetés ezen formája kizárt az ilyen esetekben. Véleménye szerint a férfi tényleges életfogytiglanra számíthat büntetésként.

Garamvölgyi László korábbi tájékoztatása szerint H. Csanád Jutast egy közeli mocsaras területen kapták el a terrorelhárítók. Nem tanúsított ellenállást, így nem volt szükség kényszerintézkedésre. Akkor még azt mondta, hogy kihallgatása hamarosan elkezdődhet.

Garamvölgyi László közölte, a jelenlegi adatok szerint családi tragédia történt, a gazdasági vita kizárható. A gyanúsított feltehetőleg veszekedés után, brutális módon, több, szúró- és vágófegyverrel ejtett sebbel végzett nagyszüleivel, édesapjával, bátyjával. Menekülés közben, az utcán találkozott lánytestvére barátjával, aki később riasztotta a rendőröket, őt is megsebesítette, majd eltűnt. Túszhelyzet nem volt – szögezte le Garamvölgyi. A gyanúsítottnál nagyméretű bozótvágó kést láttak.

A bejelentés után gyorsan lezárták a környéket, a Terrorelhárító Központ szakemberei pedig azért érkeztek a helyszínre, hogy elfogják a feltételezett elkövetőt – mondta Garamvölgyi. 135 készenléti rendőr biztosította a helyszínt, de a gyilkos kézre kerítése a TEK kizárólagos feladata volt, hiszen négyes gyilkosság történt.

Az ámokfutó édesanyját, lánytestvérét és egy közeli rokonát sebesítette meg, közülük azonban még senki sincs kihallgatható állapotban. Életveszélyben van és hamarosan megműtik azt a sérültet, akit mentőhelikopterrel szállítottak a budapesti Állami Egészségügyi Központba – tudta meg az MTI a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletesétől. A másik két sebesültet ellátó székesfehérvári és dunaújvárosi kórház későbbre ígért tájékoztatást a sérültek állapotáról.

Reggel kilenckor riasztották a rendőröket a házhoz, ahol egy család hét tagja élt: két nagyszülő, két szülő és három 20 éven felüli fiatal. A családnak építési vállalkozása volt.

Fotó: MTI

 

Idén, március végén egy fiatal kábítószer hatása alatt végzett édesanyjával egy késsel és egy húsvágó bárddal, majd apjára is rátámadt, ezután pedig kivetette magát a szomszédos ház tizedik emeletéről. Tavaly júliusban a Bajához tartozó Mártonszálláson egy 47 éves asszony gyógyszerrel megmérgezte örökbe fogadott lányát és két nevelt fiát, s magával is végezni akart. A 10 éves kislány meghalt, a két kisfiú kihányta a gyógyszereket, s az elkövető nő is életben maradt. Ugyanezen a napon a Pest megyei Valkón egy 27 éves férfi több késszúrással megölte édesanyját, nagyanyját és barátnőjét, majd magával is végzett. 2010 augusztusában az ácsi családirtás rázta meg az országot, egy 28 éves férfi megölte 27 éves élettársát és annak két kiskorú gyermekét, majd magával is végzett. Tényőn pedig 2010. március 15-én történt vérfürdő, mely során egy férfi előbb a feleségét, majd két kislányát ölte meg baltával, magát előbb késsel sebezte meg, végül láncfűrésszel vágta el a saját nyakát. (MTI)Forrás: Hír TV