Budapest testvérvárosa lesz Peking

BL

2012. május 30., szerda 10:25, frissítve: szerda 16:31

Testvérvárosi megállapodást köt Budapest és Peking, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag jóváhagyta a vonatkozó indítványt. A testület jóváhagyta a vízművekre vonatkozó végleges megállapodást is.

A magyar és a kínai főváros 2005 júniusában úgynevezett barátsági és együttműködési megállapodást kötött, amelyet most testvérvárosi szintre emelnek. A megállapodástervezet célként jelölte meg a kölcsönös információ- és tapasztalatcserét, valamint az együttműködést a következő területeken: városüzemeltetés, oktatás, kultúra, turizmus, média és kommunikáció, információs technológia, gazdaság, kereskedelem, vállalkozásfejlesztés.

Budapest emellett három évre egyetértési megállapodást köt Sanghaj önkormányzatával; ennek célja a kereskedelem, az infrastruktúrafejlesztés, a turizmus, a kultúra és az oktatás területén kialakítandó együttműködés. Ugyancsak egyhangúlag hagyták jóvá azt a határozatot, miszerint Budapest barátsági és együttműködési megállapodást köt Azerbajdzsán fővárosával, Bakuval (Baki). A dokumentum értelmében elsősorban a városüzemeltetéssel és infrastruktúrával összefüggő területeken fejlesztenék tovább az együttműködést a felek.

Vízművek: jóváhagyták a végleges megállapodást

Jóváhagyta a Fővárosi Vízművek részvényeseivel kötött, a befektetői jogviszonyok megszüntetéséről szóló végleges megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

A zárt ülésen tárgyalt határozatot a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP támogatta, az MSZP képviselői a szavazáskor tartózkodtak.

Jöhet a büntetés

Döntött a tiltott, közösségellenes magatartások bírságolásáról is a közgyűlés; az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki. Az új szabálysértési törvény idén április 15-én lépett hatályba, a felsőbb szintű jogszabály miatt az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni a saját rendeleteikben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket, legkésőbb május 31-ig. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a helyi képviselő-testületek tiltott, közösségellenes magatartásokat határozzanak meg rendeleteikben, az ezek megszegőit pedig bírságolhatják.

Helyszíni bírságot – amelynek összege ötvenezer forintig terjed – a közterület-felügyelő szabhat ki; míg a százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal kapcsolatos hatáskör a jegyzőre is átruházható. A főjegyző tájékoztatása szerint továbbra is vizsgálják, mit lehetne még a rendelet körébe vonni, ezért a közgyűlés következő ülésén, június 20-án is napirenden lesz a szabályozás. A határozatot 18 igen, 3 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett fogadták el. A közgyűlésen nem kapott támogatást a Jobbik azon módosító javaslata, amely a melegfelvonulást is a tiltott, közösségellenes magatartások közé sorolta volna.

Létrejött a bűnmegelőzési bizottság

Megalakult a Fővárosi Közgyűlés bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottsága, miután a képviselők szerdán egyhangúlag jóváhagyták a vonatkozó javaslatot. A testület létrehozásáról április végi ülésén, jobbikos javaslatra döntött a közgyűlés. Az indoklás szerint a főváros lakosságszáma és közigazgatási területe miatt a közbiztonság fenntartása számottevő feladatot jelent, részben az elkövetések száma, részben a bűncselekmények sokrétűsége miatt.

A határozat szerint az új bizottság elnöki posztját Zsolnai József (Fidesz–KDNP) kapja, alelnöke Orbán Gyöngyi (Fidesz–KDNP) és Czeglédi János (Jobbik). A testület tagja Molnár Gyula (MSZP), valamint Rozgonyi Zoltán, Szabó Miklós és Varsányi Péter. Utóbbiak nem tagjai a közgyűlésnek, ők a szavazás után esküt tettek. A bizottság tárgyalja majd egyebek mellett a budapesti rendőrfőkapitány kinevezésével összefüggő előterjesztést, éves beszámolót készíttet a közbiztonság megszilárdítása érdekében végzett tevékenységről, beszámoltatja a főváros közterület-felügyeletének vezetőjét, véleményezi a közterületek rendjével kapcsolatos közgyűlési rendelettervezeteket, valamint javaslatot tesz a fővárosi rendvédelmi szervek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége részére nyújtandó támogatásokra.

A szerdai ülés napirendjét 21 igen szavazattal, az LMP-s és a szocialista fővárosi képviselők tartózkodása mellett fogadták el.

A Jobbiknak nem tetszik


Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője a közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a főjegyző vonatkozó előterjesztésében számos jelentős dolog kapott helyett, például a vadplakátolás büntetése, a tájékoztató táblák láthatóságának védelme és a házak előtti területek rendben tartása. Kifogásolta azonban, hogy a rendelettervezetből kimaradtak a szerintük valóban veszélyes problémák, a határozati javaslat nem foglalkozik „a szexuális deviancia népszerűsítését szolgáló méltóság menetével”. A jobbikos politikus szavai szerint „a homoszexuálisok vonulását” a többségi társadalom ellenzi, elítéli, „az obszcén viselkedést tanúsító vonuláson résztvevők kimerítik a közösségellenes magatartás fogalmát”. Losonczy Pál hozzátette, hogy módosító javaslatot nyújtottak be a vonatkozó előterjesztéshez.

Forrás: MTI