Bűnöző segítette a Migration Aidet?

2016. január 11., hétfő 20:29, frissítve: hétfő 22:01

Az önkéntes civil szerveződés alapítója tudott arról, hogy Babának, a szervezet egyik önkéntesének „nem feddhetetlen a múltja” – árulta el az MNO-nak a szervezet szóvivője.

Telefonon értük el Zsohár Zsuzsannát, aki érdeklődésünkre elmondta: Újhelyi Sándor, a Migration Aid alapítója tudott arról, ahogy a Ripost által többszörösen visszaeső bűnözőnek nevezett Babának „nem teljesen tiszta és feddhetetlen a múltja” (arról nem kérdezte, mit jelent ez), ennek ellenére lehetőséget kapott Újhelyitől, hogy megmutathassa, hogy ő tud jó ember is lenni.

Mivel vádolják a férfit?

A Ripost arról ír, hogy a férfi nemrég szabadult a börtönből. Majd cikkükben közölték, mivel vádolják. Azt is hozzáteszik, hogy jelenleg is eljárás zajlik ellene csalás miatt, és még rendőrségi körözést is adtak ki ellene.

  • 25 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette (ezekből 11 darab folytatólagosan elkövetett)
  • 10 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette (ezekből 5 folytatólagosan elkövetett)
  • 10 rendbeli közokirat-hamisítás

Baba aktivistaként vett részt a munkában

A szóvivő hozzátette: Tót Csaba, vagy ahogy mindenki ismeri, Baba kifejezte háláját a csoport alapítójának, hogy részt vehet önkéntesként a bevándorlókat segítő munkában.

Ismert, Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón várt válaszokat azzal a Ripost-cikkel kapcsolatban, amely szerint „egy börtönviselt, sokszorosan visszaeső bűnöző az egyik legnagyobb bevándorlókat segítő szervezet élén tevékenykedett Magyarországon”.

Zsohár Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy már se Újhelyi Sándor, se Baba nem tagja a csoportnak. A szóvivőtől megtudtuk, hogy neki valóban volt konfliktusa a férfival még tavaly szeptemberben, de ezt személyes vitának minősítette, bővebben nem kívánt reagálni az ezt firtató kérdésünkre. Hozzátette: nincs köztük semmilyen kapcsolat, úgy tudja, hogy Tót Csaba Keleti-csoport néven szeptember végén létrehozott egy magyarországi rászorulókon segítő csoportosulást.

Sosem lépett fel hivatalos személyként

A Migration Aid szóvivője kifejtette, hogy Baba sosem lépett fel hivatalos személyként, ahogy azt a Ripost állítja. Mikor a Keleti pályaudvar szomszédságában kijelölték a tranzitzónát, nem Tót Csaba, hanem Léderer Tamás járt el hivatalosan, Baba tolmácsként volt jelen. Erről a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (Főri) is tájékoztatást tud adni – tette hozzá Zsohár Zsuzsanna.

A Ripost azzal vádolta meg a szervezetet, melyet október 29-én jegyeztek be Angliában, hogy Soros György pénzeli. A szóvivő hangsúlyozta, hogy egy fillért sem kaptak Sorostól, hozzátette: egy Arany János utcai kiállítótermet kaptak meg, amely valóban Soroshoz kötődik, hogy raktárhelyiségként használhassák.

Reagálás

Tót Csaba a Facebookon reagált a vádakra. A szöveget betűhíven közöljük.

„Kedves Ismerőseim, és Kedves Segítőink!
A mai napon egy számomra eddig ismeretlen "hír"portálon megjelent egy, a személyemet támadó, mocskolódó cikk, amiben bűnözőnek neveznek.
Talán sokan azt várják, hogy sárdobálás legyen ebből és én is megvádoljak másokat.
Nem vagyok szent, sem angyal. Ember vagyok aki igyekszik segíteni a rászorulókon.
Soha nem voltam bűnöző, nem állítottak elő a Keletiből a rendőrök, nem állok körözés alatt. Ha így lenne, a Keletiben megtaláltak volna, és megtalálnának a mai napig, hiszen nyilvános a facebook profilom a polgári nevemmel, nagyon sokan tudják, hol lakom.
Mivel ismertté tett a média, ezért a mai nappal visszalépek mindenféle díjtól, amit eddig kaptam vagy a jövőben kaptam volna.
Mélységes fájdalommal tölt el, hogy néhány rosszindulatú ember tönkre tudja tenni egy ember életét, és sok-sok önkéntes segítő munkáját.
Köszönettel tartozom nektek, hogy általatok-veletek együtt nagy dolgot tehettem.
A mai nappal visszavonulok a szerepléstől, többé soha senkinek nem kívánok nyilatkozni semmivel kapcsolatosan.
Az a kérésem mindenkihez, hogy a tetteim alapján ítéljenek meg, és ne ismeretlen rágalmazók írása alapján.
Természetesen az ügyvédem azonnal megteszi a szükséges jogi lépéseket.”