Cégvezér és exnagykövet az új testületben

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2016. február 11., csütörtök 10:15

A frissen alakult konzisztóriumok egyetértése kell ezentúl ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmények elfogadhassák intézményfejlesztési tervüket, éves költségvetésüket vagy vagyongazdálkodási tervüket. A testület szaktárca által delegált tagjai között több, a kormányhoz kötődő nevet találni.

Huszonkilenc állami felsőoktatási intézményben alakultak konzisztóriumok, amelyek tagjai tegnap vehették át megbízólevelüket a fővárosban. Palkovics László oktatási államtitkár szerint a fenntartói érdekek képviseletének erősítése érdekében jöttek létre a szervezetek.

Több konzisztóriumi tag neve ismerős lehet a kormány környezetéből. Nobilis Márton, aki a Semmelweis Egyetem mellett fog tevékenykedni, dolgozott korábban a Miniszterelnökség Nemzeti Kommunikációs Hivatalának elnökeként. Jelenleg az MTVA-hoz tartozó Új Média és Teletext Kft. ügyvezetője. Barthel-Rúzsa Zsoltot a Pannon Egyetemnél jelölték, ő egyébként a Fidesz-közeli Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója. Lázár Vilmos tizenegyszeres fogathajtó-világbajnok és egyben a CBA Kereskedelmi Kft. hálózatának elnöke a Szent István Egyetem konzisztóriumához csatlakozik. Szapáry György az ELTE-hez kapott meghívást. Szapáry Magyarország washingtoni nagykövete volt 2011 és 2015 között, előtte Orbán Viktor gazdaságpolitikai főtanácsadója 2010–2011-ben. Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját a Magyar Táncművészeti Főiskola konzisztóriumába jelölték. Ókovács volt az, aki tavaly decemberben felajánlotta a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek, hogy ő és ismerősei üljenek be a közjogi méltóságok és családtagjaik számára fenntartott Opera királyi páholyába, miután máshol, ahova jegyet vásárolták, már nem volt hely. Görög Ibolya protokollszakértő akkor úgy nyilatkozott az ügyről: még nem volt rá példa, hogy családtagokat is bevigyenek az operaház királyi páholyába, arra pedig végképp nem, hogy barátokat. Ókovács egyébként Orbán Viktort is elkísérte kazahsztáni útjára tavaly.

A konzisztóriumokban részt vesz az intézmény rektora és kancellárja, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. A testületekbe az egyetemet fontosnak tartó, de a saját területükön kiváló munkát végző szakemberek kerülhettek az államtitkár szerint. A tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók. Mostantól a testületek előzetes egyetértése nélkül nem fogadhatják el sem az intézményfejlesztési, sem a vagyongazdálkodási tervet, de még a költségvetést sem. Palkovics László tavaly áprilisban úgy fogalmazott a konzisztóriumokról: nem előzmény nélküliek a magyar felsőoktatás történetében. A XVII. század második felétől kezdődően már megjelent az a megosztás, miszerint az akadémiai oktatási-kutatási tevékenység mellett volt egy fenntartói testület, a konzisztórium. Tagjait a király nevezte ki, és neki is tartoztak beszámolási kötelezettséggel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.11.