Csak a Fidesz: távol az MSZP, küszöb alatt az LMP

Kovács András, 2012. július 1., 19:39, frissítve: 19:58
A Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan őrzi előnyét azokon a 10 ezer főnél népesebb településeken, ahol időközi önkormányzati választásokat tartottak 2012 első félévében. Az erőviszonyok "befagytak", de a független jelöltek mindenképpen javítottak korábbi pozíciójukon.

Az MNO annak járt utána, hogyan változtak a pártok közti az erőviszonyok azokon a 10 ezer főnél népesebb településeken, ahol 2012 első félévében időközi választást tartottak. Az elmúlt időszakban vélhetően annak köszönhetően, hogy várhatóan csak 2014-ben kerül sor országos választásra, ezeknek a kisebb helyi megmérettetéseknek a jelentősége felértékelődött.

A pártok, mivel országos voksolás nincsen, így a helyi választások révén tudhatnak meg többet a támogatottságukról a közvélemény-kutatásokon kívül. Mivel egy ilyen időközi választáson eleve többen szavaznak, mint ahány embert a közvélemény-kutatók megkérdeznek mindenképpen érdemes ezekkel részletesen foglalkoznunk.

46,11 százalék szavazott

A 2010-es önkormányzati választást követően viszonylag sok 10 ezer főnél népesebb településen voksoltak az ott élők, mivel gyakoriak voltak a lemondások. Ezzel szemben ebben a félévben csupán öt ilyen választást tartottak (Szentendre, II. kerület, Miskolc, Dunaújváros, Gyomaendrőd). Az utóbbi települést leszámítva mindenhol a Fidesz jelöltjei nyertek, de a Békés megyei településen is a második helyet szerezték meg.

A két évvel ezelőtti önkormányzati voksoláson ezen az öt helyen 22 178 fő szavazhatott volna, amelyből 10 226 élt állampolgári jogával, ami 46,11 százalékos részvételnek felelt meg. A pártok versenyét kimagaslóan a Fidesz nyerte a megszerzett 47 százalékos eredménnyel. Az MSZP 23,94, a Jobbik 13,99, az LMP 5,17, míg az egyéb jelöltek 9,9 százalékot szereztek.

Közel 20 százalékos előny

2012-ben ezekben a városokban 22 131 fő élhetett volna az állampolgári jogával, de csak 5850-en mentek el szavazni, ami 26,43 százalékos részvételt jelentett. Egyáltalán nem számít rendkívüli jelenségnek ez az aktivitási szint, mivel ezen voksolásoknak lényegesen kisebb volt a jelentőségük, ráadásul olyan szempontból tétje sem volt, hogy a helyi képviselő-testületek arányát sem módosította.


A pártok versenyét ismételten a Fidesz-KDNP nyerte a szavazatok 43,69 százalékával, míg az MSZP 24,79 százalékot ért el. A Jobbik 12,24, az LMP 4,07, míg az egyéb jelöltek 15,21 százalékot értek el. Jól látszik, hogy a független és parlamenten kívüli pártok jelöltjei a nagyok kárára erősödtek. Az összevont eredmény mindezekkel együtt megerősíti a közvélemény-kutatások méréseit, mivel a Fidesz bár még mindig a legerősebb erő, de bizonyos veszteségeket elkönyvelhetett.

Az országos mérések azt is mutatják, hogy az MSZP és a Jobbik közötti különbség az előbbi javára nőtt, amit ezek a választások is megerősítettek. Az LMP nagyon gyenge szereplése mögött egyrészt az állhat, hogy nem indított jelöltet az összes voksoláson, ráadásul egy esetben a parlamenti küszöb alatt szerepelt. Összességében nem látszik jelentős átrendeződés ennek az öt választásnak a tükrében, ami természetesen nem tekinthető reprezentatív adatnak, de egy pár száz fő közvélemény-kutatáshoz képest mindenképpen megbízhatóbb eredményt kapunk.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Több Európa, kevesebb Amerika
Hegyi Gyula
Magyarországnak számos okból elemi érdeke az unió megmaradása.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása