Csak egy bizonyos összeg fölött piszkálnák a civileket

MNO

2017. február 17., péntek 12:58, frissítve: péntek 14:16

A Fidesz-frakció várhatóan márciusban nyújtja be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy biztosítsa a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteinek átláthatóságát – közölte Kósa Lajos, a kormánypárti képviselőcsoport vezetője pénteken a Visegrádon, a Fidesz–KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülése utáni sajtótájékoztatón.

Álláspontjuk szerint a magyar választóknak tudniuk kell arról, ha az ilyen szervezetek külföldi finanszírozást felhasználva akarnak a közéletre befolyást gyakorolni Magyarországon. A módosítás lényege az lenne, hogy egy meghatározott összeg feletti külföldi támogatás esetén arra köteleznék a szervezeteket: hozzák nyilvánosságra, kik a végső támogatóik, mekkora összeget és milyen céllal kapnak tőlük.

Ha ezt a „csekély adatszolgáltatást” nem teszik meg, felfüggesztik az adószámukat, vagyis nem működhetnek, amíg nem közlik ezeket az információkat – mondta a frakcióvezető.

Kósa Lajos hangsúlyozta: az érintett szervezetek vezetőinek vagyonbevallásáról nincs szó.

A politikus szerint az ülésen szó volt a bevándorlási helyzetről is. Elmondta: az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint hétmillióan vannak úton Európa felé, ebből pedig mindenki maga eldöntheti, hogy van-e migrációs nyomás Magyarországon. „Mindenképpen meg fogjuk védeni a határainkat” – szögezte le Kósa, hozzátéve, hogy az érdekeink és a nemzetközi kötelezettségeink is ezt diktálják.