Csak néhány szocialista fúrja a törvényt

BL

2012. április 12., csütörtök 10:36

Az Európai Bizottság mindössze tájékoztatást kér a magyar hatóságoktól az egyházügyi törvényről, a folyamatot pedig nem a testület, hanem csupán képviselők egy csoportja kezdeményezte – mondta Rétvéri Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az MR1 – Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Mint közölte, nem az Európai Bizottság fogalmazott meg aggályokat az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban, hanem három magyar szocialista európai parlamenti képviselő, Tabajdi Csaba, Göncz Kinga és Gurmai Zita, néhány képviselőtársukkal, akik írásbeli kérvényt küldtek a plénumhoz. Erre válaszul jelentették be, hogy felveszik a kapcsolatot a magyar hatóságokkal az egyházügyi törvényt illetően.

Rétvári Bence megjegyezte: a magyar szocialista EP-képviselők arra hivatkoztak, hogy egy több mint tíz évvel ezelőtti, a foglalkoztatás során való diszkriminációt tiltó irányelvvel ellentétes a törvény. Szerinte igencsak erőltetett a szocialista érvelés, mert a legtágabb kereteket megszabó jogszabálytípust, azaz irányelvet sikerült csak találniuk a törvény ellenében. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy míg a szocialisták az alkotmány vitájáról kivonultak, addig az EP-ben igyekeznek hétről hétre újabb és újabb magyar törvényt kritika alá venni.

Tárgyi tévedéseket és logikai ellentmondásokat is tartalmaz a Velencei Bizottság jelentéstervezete az egyházügyi törvényről – mondta korábban a Lánchíd Rádiónak Lukács Tamás. Bővebben>>>

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Velencei Bizottság „eléggé pozitív véleményt mondott sok tekintetben a magyar törvényről”, és „nyilván volt, amivel nem értett egyet”. A politikus emlékeztetett: a bizottság megállapította, hogy az egyházügyi törvény „egészében liberális és nagylelkű kerete a vallásszabadságnak”, tehát a vallásszabadság joga Magyarországon egyáltalán nem sérült, mindenki számára biztosítják. Azokon a területeken, ahol az EU-nak van döntéshozatali joga, az uniós joggal harmonizál a magyar jogszabály, a többi részen pedig a tagállamok dönthetik el, hogy milyen szabályozást szeretnének – tette hozzá. Az Európa Tanács főtitkára is úgy nyilatkozott a múlt héten, biztos benne, hogy mindkét fél számára jó megoldás születik a Velencei Bizottsággal folytatott vitás kérdésekben.

Forrás: MTI