Csata a Frankel Leó utcában

Bertók T. László

2012. május 25., péntek 19:23, frissítve: péntek 21:37

Igazi csata zajlott le a II. kerületben, a Frankel Leó út 21–23-ban ahol a jelentős rendőri erők kíséretében kivonuló Császti Ferenc bírósági végrehajtó egy több órán keresztül tartó ostrom keretében végül kilakoltatta 19 négyzetméteres otthonából a 73 éves özvegy Pomázi Mihálynét.

Az ostromra azért került sor, mert a kilakoltatások megakadályozására és a végrehajtói korrupcióra való figyelemfelhívásra létrejött Koppány csoport több tucat aktivistája közül hatan bevették magukat a néni parányi lakásába, ahol a bejárat elé tolták a bútorokat.

Balogh Béla szervező elmondása szerint a rendőrök egy tömegverekedés közepette szétvertek egy kétszárnyú ajtót a lépcsőházban, majd az odahívott bútorszállítók a végrehajtó utasítására szétzúzták a bejárati ajtó elé tolt bútorokat.

Jogvédők pajzsokkal várták a végrehajtót
Jogvédők pajzsokkal várták a végrehajtót


Az idős asszony rosszul lett, a mentők látták el, de a többiek folytatták küzdelmet. A Koppány csoport lépcsőházban hangoskodó tagjai közül két férfit a rendőrség kiemelt, majd Vajda Attila, a Magyar Polgári Jogvédő Szolgálat vezetője elmondása szerint tettleg bántalmazták őket. Egyikük megsérült, sérüléseit szintén a mentőknek kellett ellátniuk. Kettejüket a rendőrség fogdába szállította. Fejenként 51 ezer forint szabálysértési bírságot szabtak ki rájuk a rendőrség jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség címén, majd kiengedték őket.

A történet előzményéhez tartozik, hogy özvegy Pomázi Mihályné 5 éve lakik abban a lakásban, amelyből most kitették. A parányi szoba-konyhás lakást az önkormányzat öt év hajléktalanság után akkor élettársának (akivel 21 éve élt együtt) utalta ki. Az élettárs azonban 2009-ben elhunyt. A néni nyugdíja 55 ezer forint, amiből sem a közműveket, sem a lakbért nem tudta maradéktalanul fizetni. A közműveket két éve kikapcsolták, az a lakbértartozással együtt azonban így is 500 ezer forintra emelkedett. A néni sokáig a bérház takarításából próbálta kiegészíteni a jövedelmét.

A Koppány csoport megpróbálja a rendőröket feltartani
A Koppány csoport megpróbálja a rendőröket feltartani


Az egyik szomszédja szerint uzsorásoktól vett fel kölcsönt, akik a lakását szeretnék megszerezni. Ehhez szükség volt az idős hölgy eladósodására.

Információink szerint az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a néni költözzön nyugdíjasotthonba, mivel nem tudja eltartani magát. Csakhogy a nyugdíjasotthon is havi 80 ezer forintba kerül, amihez a nyugdíja ugyancsak kevés – mondja Balogh Béla jogvédő aktivista. Bár a nénit átmenetileg egy szomszédja befogadta, de nyilvánvaló, hogy az utcára fog kerülni, amit 73 évesen már képtelen lesz elviselni. A kilakoltatott asszony el is árulta neki: előbb egyetlen támasza, a kutyája torkát fogja elvágni, majd a saját életét is ki fogja oltani.