Deteki videó: nagy pénz, kiskutya

A borsodi faluban attól félnek, hogy fejlesztési forrásoktól eshetnek el egy „meggondolatlanság” miatt

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2016. január 18., hétfő 06:00, frissítve: hétfő 12:26

Miért olyan fontos lemondatni egy parányi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu vezetését egy fél évvel ezelőtti ügy miatt? A válasznak Deteken jártunk utána, és a polgármesteri hivatal mögötti ingatlanon találtuk meg. A településen tegnap tüntetés is volt, békésen ért véget.

Politika van ebben a deteki kutyagyilkos videóügyben, az már biztos. Ezt mondja a borsodi falu közepén havat takarító közmunkás, Laci bácsi és a település utolsó házánál kályhát cipelő, névtelenségbe burkolózó fiatalember is. És ezt mondja a polgármesteri hivatalban Lakatos Attila vajda, az alpolgármester Gulyás Erzsébet és az egykor MSZP-s, ma már független Szikora Csaba is. Mindannyian abból indulnak ki, hogy ha nem lenne a dolognak valami közéleti töltete, akkor mi lenne a jelentősége 2016 januárjában egy kamasz 2015 nyarán elkövetett meggondolatlan cselekedetének.

Kínzás

Tegnap Deteken többtucatnyian tüntettek a kutyakínzás miatt. Révai Ildikó szervező elmondta, megmozdulásukkal nem Gulyás Erzsébet lemondását akarták követelni, és nem is az elkövető cigány származása miatt jelentek meg, hanem arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük nem elég, ha pénzbírsággal vagy felfüggesztett börtönnel büntetik az állatkínzást. Lakatos Attila is ott volt, aki felvette az állatvédők piros szalagját, és egy „Ne kínozzátok az állatokat!” feliratú táblát vitt magával. Megjelent civilként Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő is. Atrocitás nem történt.

Mert ebben is nagy az egyetértés Deteken, csak ki csúnyaságnak, ki hülyeségnek, ki felfoghatatlan ballépésnek nevezi azt a közel egyperces videót, amely miatt felbolydult méhkassá változott az internet magyar része. A felvételen az látszik, hogy K. István „Kinyírlak!” felkiáltással fejbe csap egy kiskutyát, aláfestő zenének pedig sokadvonalbeli magyar hiphop szól. Az ügyben hiába indult szinte azonnal rendőrségi eljárás, hiába jelezte a család, hogy a fiú vállalja tettének következményeit, és hiába kért elnézést lapunkon keresztül is Gulyás Erzsébet idősebb fia nevében minden jóérzésű embertől és az állatbarátoktól, a deteki videóból országos ügy lett. A falu vezetésében 2002 óta részt vevő alpolgármester elmondta, hogy géplakatosnak tanuló fiát megviselték az események. Mert azokból volt bőven a közelmúltban: elég csak azt említeni, hogy K. István megbüntetésére aláírásgyűjtés indult, ezt egyébként eddig százszor annyian írták alá, ahányan Deteken laknak.

„Politikai támadás”

Gulyás Erzsébet lapunknak megjegyezte azt is, hogy nyilván az is szerepet játszott a botrány gerjesztésében, hogy ő cigány származású, amire ráadásul mindig is büszke volt. Többek között ezért is kérték Lakatos Attila segítségét, a vajda pedig arról beszél az eset kapcsán, hogy ugyanúgy nem lenne jó, ha egy kamaszkori hiba miatt tönkretennék egy jóravaló fiatalember életét, mintha billogként égne a falura ez a videó. A vajda azt sem tartja elképzelhetetlennek, ha emiatt mondjuk fejlesztési forrásoktól esne el Detek. „Nagy pénzről van itt szó, nem pedig egy kiskutyáról” – summázza.

Szikora Csaba polgármester a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, hogy politikai támadás érte Gulyás Erzsébetet és őt magát is, mert fura módon az ő lemondását is követelték a kutyás videó miatt, amelyről egyikük sem tudta megmondani, hogy miként és hogyan került nyár után újra a köztudatba. Elsőre talán banálisnak is tűnhet, hogy egy ilyen múltból előszedett húzást dobnak be egy ekkora Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falucska vezetéséért, de a polgármesteri hivatal mögé nézve megláthatjuk, hogy van ott egy átadás előtt álló ásványvíz-palackozó üzem.

Idén indul a palackozás

A beruházásról azt mondják a faluban, hogy az előző polgármester nagy kampányígérete volt. Viszlai Béla korábban a Szabad Föld című hetilapnak azt nyilatkozta, hogy az állam 240 millió forinttal szállt be az ígéretes üzletbe, és az unió is támogatta a projektet. Úgy tudjuk, hét évvel ezelőtt el is kezdődtek a munkálatok, már áll is a legalább harminc főnek munkát ígérő üzem, de még nem palackozzák a volt polgármester szerint itt fellelhető, kincset érő lúgos vizet. Viszlai ezt komoly kudarcként élhette meg, azt nyilatkozta ugyanis, hogy „a lakosság nem örült a fejlesztéseknek”, és ezért lett elődje, a Deteket 2002-től 2010-ig vezető Szikora Csaba az utóda. Idén viszont már biztosan beindul a palackozás – mondták a telephelyen havat söprő munkások. A forrás egyébként Viszlai Béla néhai nagyapjának telkén található, az üzem jelenlegi tulajdonosa is a nagyvállalkozó, akit kerestünk, de nem értünk el.

Elhatárolódás
Cikkünk megjelenése után jelentkezett lapunknál Viszlai Béla. A vállalkozó elhatárolódott mind a szóban forgó videón láthatóktól, mind a felvétel nyilvánosságra hozatalától. Ugyan megjegyezte, hogy szerinte Gulyás Erzsébetnek le kellene mondania, de hozzátette, hogy ő maga nem indulna már Deteken semmilyen pozícióért. Az üzemről úgy fogalmazott, hogy az első negyedévben termelni fog, első 12 főnek fog munkát adni, ha pedig beindul a második műszak, akkor 28 főnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.18.