Durva szocialista támadás az ÁSZ ellen

TT, 2012. május 24., csütörtök 18:00
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az MSZP Ajánlat Magyarországnak című vitairata a párt programjáról egyértelmű és durva támadást tartalmaz mind az alkotmányosság, mint az ÁSZ függetlensége ellen, ezért a szervezet visszautasítja az abban foglaltakat.

A számvevőszék csütörtöki közleményében emlékeztet arra, hogy az ÁSZ elnökének és alelnökének megválasztása elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy a szervezet el tudja látni törvényben előírt feladatát.

Mint írják, Domokos László és Warvasovszky Tihamér megválasztását megelőzően több mint fél éven át működött vezető nélkül az intézmény, ami komoly működési és alkotmányossági kockázatot jelentett, mert az ÁSZ ebben az időben nem tudott beszámolni tevékenységéről az Országgyűlésnek.

A szervezet úgy véli: az MSZP vitairata nem veszi figyelembe, hogy a tavaly nyáron elfogadott új számvevőszéki törvény nemzetközileg is szinte példátlan mértékben megerősítette az ÁSZ függetlenségének személyi, jogi, szervezeti és pénzügyi garanciáit. „Hazánk az új jogszabállyal a világon az egyik első olyan ország lett, amely teljes mértékben megfelel a Legfőbb Ellenőrző Intézmények Nemzetközi Szervezete (Intosai), az európai számvevőszékeket tömörítő Eurosai, valamint az ENSZ ajánlásainak” – írják.

Az ÁSZ burkolt vádaskodásnak tekinti az MSZP vitairatában megfogalmazottakat, amelyeket annak fényében is különösnek tart, hogy a szocialista politikusok is gyakran hivatkoznak az Állami Számvevőszék jelentéseire.
Az Állami Számvevőszék az MSZP vitairatában foglaltakat egyértelműen visszautasítja, és arra kéri a pártot, hogy burkolt fenyegetéseivel ne próbálja meg befolyásolni a közpénzek felett őrködő számvevők munkáját.

Az MSZP elnöke május 16-án mutatta be a vitairatot. Mesterházy Attila akkor közölte: a programvázlat szükségesnek ítéli a többi közt az Állami Számvevőszék függetlenségének biztosítását. A dokumentumban az szerepel, hogy „a költségvetési szervek és a pénzügyi szektor ellenőrzésére hivatott intézmények vezetőit – az Állami Számvevőszéktől a Költségvetési Tanácsig, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől a Gazdasági Versenyhivatalig – egytől egyig egykori fideszes vagy pártközeli tisztségviselőkre cserélték”.

Forrás: MTI
hirdetés
21:21
15:41
  •  164
Vélemény
Az Államtitkárra várva
Velkei Tamás
Végtelenül szégyellem magam. Elöntött a harag, ami méltatlan, és egészségtelen is.
  •  2
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 9 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása