Ebben a küzdelemben csak a Fidesz rúgott labdába

Kovács András

2012. június 30., szombat 22:05

A júniusi időközi önkormányzati választások ismételten a független jelöltek sikerét hozták, ráadásul egyetlen tízezer főnél nagyobb településen sem voksoltak, így a pártok közötti erőviszonyokról nem kaptunk képet. A kormánypártok legnagyobb sikere volt, hogy a támogatásukkal nyert egy független polgármesterjelölt Enyingen.

Hét időközi önkormányzati választást tartottak idén júniusban, mindegyikre tízezer főnél kisebb településen került sor. Ebben a hónapban 12 555 személy járulhatott volna az urnákhoz, közülük 5418-an mentek el választani, ami 43,15 százalékos részvételnek felelt meg. A legnagyobb arányban Tiszaderzsen (60,67 százalék), a legalacsonyabb arányban Himodon (25,49) voksoltak. Utóbbi gyengébb adat abból származhat, hogy a településen csak képviselő-testületet választottak.

A kis helységekben természetesen a független jelöltek arattak, de meg említeni, hogy az enyingi polgármester-választáson a Fidesz–KDNP a későbbi győztest támogatta. A parlamenti pártok emellett csupán Bárándon tudtak labdába rúgni, ahol a Jobbik egy képviselőt tudott bejuttatni a helyi testületbe. Nincs tehát változás abban, hogy helyi szinten a pártok nem próbálnak mandátumot szerezni, a független címke lényegesen vonzóbb.

Nincs pártpolitika

A hónapban Enying volt a legnépesebb település, ahol szavaztak, ezért a kormánypárt sikere mindenképpen kiemelkedő eredménynek számít, mivel olyan időszakban sikerült elérni, amikor mindegyik közvélemény-kutatás szerint esik a Fidesz–KDNP támogatottsága. Sem az MSZP, sem az LMP nem próbálkozott ebben a hónapban azzal, hogy a kis településeken pozíciót szerezzen.

A pártpolitika továbbra sem szivárog le a tízezer főnél kisebb településekre, aminek egyrészt az az oka, hogy a helyi szinten a személyes ismeretség lényegesen jobban számít, mint az, hogy ki mögött milyen párt áll. Ez a tendencia 1990 óta megfigyelhető, a pártok azóta nem képesek betörni ebbe a világba. Mivel júniusban egyetlen tízezer főnél népesebb városban sem tartottak választást, a pártok támogatottságáról nem kaphattunk semmilyen képet.