Egy magyar is meghalt az Adriai- tengeren

BL

2012. január 9., hétfő 18:05

A korábbi évekhez képest kevesebb baleset történt 2011-ben a az Adriai-tenger horvátországi szakaszán, ahol a halálos áldozatok között egy magyar állampolgár volt, a sérültek között tíz – tájékoztatott hétfőn a horvát tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium.

A tárca adatai szerint a fiumei (Rijeka) központú tengeri mentési központ munkatársai a múlt évben 341 bevetés során 876 embert és 226 vízi járművet mentettek ki, s 20 halálos áldozata volt az adriai baleseteknek. A statisztikák alapján 68-cal kevesebb embert kellett kimenteni a tengerből, a halálos áldozatok száma pedig néggyel csökkent 2010-hez képest.

A minisztérium közölte: a horvát mentési központ munkatársai 2011-ben három olyan tengeri balesetnél intézkedtek, amely magyarokat érintett. Ezekben a szerencsétlenségekben összesen tíz magyar állampolgár sérült meg, egy ember pedig meghalt. Az összesítés azt mutatja, hogy az Adriai-tenger horvát felségvizein az elmúlt évben 15 hajó süllyedt el, 9 fedélzetén ütött ki tűz, 18 alkalommal búvárokat kellett kimenteni, 15 esetben pedig szörfösök szorultak segítségre.

A horvát tengeri mentők tapasztalata szerint az Adriai-tengeren a legtöbb baleset a kevés hajózási tapasztalatra, a szükséges felszerelések hiányára vagy a hajózási szabályok megsértésére vezethető vissza. Számos esetben motorhiba vagy az elfogyott üzemanyag miatt is segítségre szorultak a tengeren közlekedők.

Forrás: MTI