"Egy óvatos kormány csődöt jelentett volna"

PR, 2012. június 1., péntek 08:12, frissítve: péntek 09:21
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint az elmúlt két évben kormánypártként érvényesíteni tudták elképzeléseiket. Harrach Péter az MTI-nek a kabinet megalakulásának kétéves évfordulója alkalmából adott interjúban arról is beszélt: arra számít, hogy a nagyobbik kormánypárt új frakcióvezetőjével legalább annyira jó lesz az együttműködés, mint Lázár Jánossal volt.

A miniszterelnök szerint a győzni tudás képessége abban áll, ha jobban cselekszünk, mint a legyőzöttek. Orbán Csaba Lászlót idézve elmondta, hogy a válságot nem definiálta senki, de ha látjuk, akkor mindenki fölismeri. Az irigység kultúrája húzódik meg az összes hazai problémánk gyökerénél – tette hozzá a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz által szervezett, Fókuszban a nemzeti érdek, kétéves a második Orbán-kormány című csütörtöki, budapesti rendezvényen.

Ugyanitt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár kifejtette: bízik a magyar parlamentben és a kormányzó Fideszben, mert egyes kritikákkal ellentétben „nem veszélyeztetik a demokráciát”, hanem arra használják a hatalmukat, hogy a megfelelő irányba vigyék az országot.

„Egy óvatos kormány 2010-ben az örökség ismeretében csődöt jelentett volna, a kabinet azonban bátor volt, vállalta a »kalandot«, úgy csökkentette a hiányt, hogy közben a terheket nem a polgárok vállára rakta, és megkezdte a nagy rendszerek átalakítását is” – összegzett Harrach Péter. Hozzátette: a rendetlen világból rendezettet teremtettek, mindezt „fergeteges támadások közepette”, mert akik a politikai hatalmukat, vagy busás profitjuk egy részét elveszítették a választások után, az ideológiai ellenfelekkel társulva mindent megtettek a kormány megbuktatásáért.

Az eredményeket áttekintve kiemelte, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény a KDNP régi felvetése volt. Külön kitért a családok védelméről szóló törvényre, a devizahitelesek megsegítésére, valamint a nemzetpolitika területén megvalósult fordulatra. A határon túli magyarok választási jogáról azt mondta: egyértelműnek látszik a levélben történő szavazás, és ez valószínűleg meg is valósulhat. Ennek technikáját még ki kell dolgozni – jelezte, hozzátéve: az állampolgárság és a választójog megadásával megkezdődött a nemzeti egység újjáépítése. Harrach Péter szerint a nagy ellátórendszerek átalakítása, köztük az oktatási rendszer és az egészségügy megkezdett átszervezése jelentős érdeksérelmekkel járt, de – adott hangot reményének – a végeredmény végül igazolja az elképzeléseket.

Arra a felvetésre, hogy mely területen van hiányérzete, azt válaszolta: a választópolgárok a leggyakrabban a kommunikációs hiányosságokat vetik a kormány szemére, azt, hogy az általuk képviselt jó irányt, és az intézkedések mögött rejlő valóságot nem tárják fel olyan egyértelműen, hogy az mindenki számára világos legyen. E téren valóban vannak hiányosságok – jegyezte meg. Harrach Péter szerint az áldozat sok volt, de még mindig kevesebb, mint amit egy hagyományos, a megszorításokra épülő politika hozott volna.

A közgondolkodás megváltoztatása a megfelelő eszköz

A frakcióvezető az elmúlt időszakban nagy vihart kavart abortusztabletta-ügyben ismét megerősítette: a KDNP életpárti, az abortusz egyetlen formáját sem tartják támogathatónak. Magyarországon az a probléma, hogy nem születnek meg a kívánt gyermekek, és nem az, hogy hogyan akadályozzák meg a megszületésüket – mutatott rá. Úgy fogalmazott: ha a KDNP-n múlna, és „a társadalom érett lenne rá”, akkor nagyobb védelmet tudnának a magzatnak adni. A kérdés lényege azonban szerinte nem a tabletta, hanem az, hogy a magyar fiatalok gondolkodásmódjában meg tudják-e jeleníteni az élet tiszteletének gondolatát, és a felelős párkapcsolat fontosságát. Ma a törvény szigorítása nem aktuális, hanem a közgondolkodás megváltoztatása a megfelelő eszköz – rögzítette.

A pártfinanszírozás területén megfogalmazott elképzelésekről, a támogatások esetleges felfüggesztéséről azt mondta: minden pártnak a jelenlegi finanszírozás fenntartása lenne a jó. Elvi kérdés számukra, hogy egy demokratikus párt akkor tud működni, ha kap állami támogatást; ennek mértéke az elmúlt évek során kialakult, és elfogadott volt. Ha azonban olyan helyzet alakul ki, mint amilyen jelenleg van, indokolt lehet, hogy egy-két évre módosítsák az állami támogatás összegét – tette hozzá.

Az esetek többségében érvényesítették elképzeléseiket

A frakcióvezető szerint a KDNP az elmúlt két évben az esetek többségében érvényesíteni tudta elképzeléseit. Előfordult néhányszor, hogy a frakciószövetség másként döntött, de ezt elfogadták – fűzte hozzá. Úgy értékelte, minden területen, ahol kereszténydemokrata államtitkárok dolgoztak, sikeres és jó munka zajlott. A KDNP által kidolgozott kétharmados törvények kapcsán megjegyezte, „minden látszat ellenére” az egyházi törvény első változatát jobbnak tartják, mint a később módosított jogszabályt.

A két kormánypárt frakciója közötti együttműködést értékelve azt mondta: a szövetségi rendszer jól működik. „Lázár Jánossal, a Fidesz korábbi frakcióvezetőjével jó volt a személyes kapcsolatom” – mondta, hozzátéve: bár vezetési stílusuk jelentősen különbözött, de ez megfelelt a frakciók sajátosságainak. A kereszténydemokrata politikus arra számít, hogy Rogán Antallal, az új frakcióvezetővel legalább ennyire jó lesz az együttműködés.

Szólt arról is, hogy a választókerületek elosztásánál a KDNP-nek felajánlott körzetek aránya megegyezik a frakció mostani arányaival, ez 13 helyet jelent, a lista ügyében azonban még nem született döntés. Harrach Péter azt mondta, a KDNP a jövőben is elsősorban a szociálisan érzékeny területekre kíván koncentrálni. A kereszténydemokrata politikus kiemelte a rászorulók védelmét, az egészséges társadalom építését és a civil szférával a kapcsolatok erősítését.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Ígéret szép szó…
B. Molnár László
Dühítő mindaz, ami az új MTK-stadion építése és átadása kapcsán lezajlott.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 32 db

A hozzászólások mutatása