Egyetlen esetben kellett csak intézkednie a választási irodának

GB

2014. október 12., vasárnap 20:50, frissítve: vasárnap 20:50

Este 7 órakor valamennyi szavazókörben befejeződött a szavazás, lényegében rendben folyt a voksolás – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnapi, a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, 10 351 helyi önkormányzati szavazókörben és 3189 nemzetiségi szavazókörben folyt a voksolás reggel 6 órától. Pálffy Ilona kiemelte: valamennyi szavazókör maradéktalanul, minden egyes napközbeni jelentési időpontban közölte az adatokat. „Ilyen eddig egyetlen választásnál sem fordult elő, mindig voltak hiányok” – jegyezte meg. Az NVI elnöke megköszönte valamennyi szavazatszámláló bizottsági tag, helyi és területi választási irodai munkatársnak a munkáját.

A választáson 8 millió 170 ezer választópolgár voksolhatott, 18 ezren nem a lakóhelyükön, hanem tartózkodási helyükön szavazhattak. A nemzetiségi önkormányzatok választásán 241 ezren vehettek részt.

Pálffy Ilona elmondta: lényegében rendben folyt a választás, néhány esetben kaptak rosszullétről jelentést, és sokszor fordult elő, hogy mozgóurnát kérőhöz mentek ki a szavazatszámláló bizottság tagjai, de nem volt otthon a választópolgár. A szavazatszámláló bizottságok munkatársai „rugalmasan” oldották meg a problémákat, az egyik településen például a mozgóurnát kérő választópolgár bement a szavazókörbe, és mivel még ott volt a mozgóurnával szavazók jegyzéke, szavazhatott.

A nap folyamán egy esetben kellett intézkednie az NVI-nek, amikor bejelentést kaptak, hogy szavazatszámláló bizottsági tagok szedik le a plakátokat a szavazókör 150 méteres körzetében. Az NVI felhívta a figyelmüket a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatására, amely szerint a szavazás előtt kihelyezett plakátok kint maradhatnak a szavazás napján is, és arra, hogy nem a szavazatszámláló bizottságok tagjainak feladata a plakátok eltávolítása.

NVB: Nem volt szabálytalanság

Sem a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) sem a Nemzeti Választási Irodának (NVI) nem jutott tudomására olyan mértékű szabálytalanság, amely megkérdőjelezné a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választás törvényességét és a majdani eredmény hitelességét – közölte Patyi András, az NVB elnöke. A testület elnöke néhány perccel az esti 7 órai szavazóköri zárás után tartott sajtótájékoztatót Pálffy Ilonával, az NVI elnökével. Elmondta, az NVB egész este határozatképes számban tartózkodik az Alkotmány utcai Nemzeti Választási Központban, arra az esetre, ha valamilyen ügyben döntést kellene hozni. Hozzátette: az eddigi információk alapján nincs szükség arra, hogy rendkívüli ülést tartsanak.

Pálffy Ilona beszámolt róla, hogy időközi polgármester-választást hét településen kell tartani, mert a vasárnapi választáson nem volt jelölt. Elképzelhetőnek nevezte, hogy néhány olyan településen is időközi polgármester-választást kell tartani, ahol vasárnap voksolás volt, ez akkor fordulhat elő, ha a két legtöbb szavazatot kapó jelölt ugyanannyi voksot szerzett. Két településen nem volt vasárnap képviselő-testületi voksolás, ott is időközi választást kell majd tartani.

Az NVI elnöke elmondta: a választástól 417 jelölt lépett vissza, köztük 141 polgármesterjelölt.

A részvételi arányokról szólva Pálffy Ilona kiemelte, hogy a nemzetiségeknél viszonylag magas volt a részvétel, a legutolsó, 17.30-as adatok alapján 58,98 százalék. Hozzátette: figyelembe kell venni, hogy a nemzetiségi névjegyzékbe felvett 241 ezer választóhoz viszonyították ezeket a részvételi számokat. Jelezte: a helyi önkormányzati választás részvételi adatai megközelítőleg azonosak a négy évvel ezelőttivel.

Az MNO választási PERCRŐL PERCRÉJÉT ide kattintva találja.

Forrás: MTI