Egyeztetés a terrorveszélyről

Katona Mariann

Katona Mariann

2016. február 2., kedd 05:30

Biztonságpolitikai kérdésekről egyeztetett tegnap az MSZP olyan baloldali kis pártokkal, amelyek a parlamentben igen, de az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában nem képviseltethetik magukat.

Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke kezdeményezésére a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a liberálisok képviselői a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson abban egyetértettek, hogy elfogadhatatlan számukra a kormány javaslata a terrorveszélyhelyzetről. Mint ismert, a honvédelmi tárca tervei szerint a kormány saját maga hirdethetné ki ezt az új rendkívüli jogrendet hatvan napra, és eközben lehetőség nyílna például az internet vagy a szerkesztőségek ellenőrzésére, de még a külföldiekkel való kapcsolattartás tiltására is.

Lesz folytatás

Molnár Zsolt a Magyar Nemzetnek azt mondta, várhatóan lesz még egyeztetés ugyanebben a körben, természetesen minősített információk megosztása nélkül. A kormány javaslatáról pedig úgyis érdemben tárgyal majd a nemzetbiztonsági bizottság, ahol a többi ellenzéki frakció is rendelkezik képviselővel.

A tanácskozásra egyébként hívták az LMP-t is, ők azonban nem mentek el. A Jobbik viszont meghívást sem kapott, Vona Gábor pártelnök szerint nekik nem is a baloldallal, hanem a Fidesszel és a kormánnyal van megbeszélnivalójuk. A mostani tárgyalást egyébként is a „baloldali pártok társkereső fórumának” nevezte, és hangoztatta, hogy ezeknek a pártoknak túl sok hitelességi tőkéjük nincs a bevándorlás és a terrorizmus témájában. Vona egyúttal bírálta a kormányt, hogy nem lesz további egyeztetés a terrorveszélyhelyzet kapcsán javasolt alaptörvény-módosító javaslatról, pedig pártja már jelezte, hogy tárgyalni akarnak a lehetőségekről. Mint mondta, ők konstruktívak lennének, ehhez viszont a kormánynak is ugyanígy kellene viselkednie.

Nem lesz változtatás

A Fidesz továbbra is csak arról beszél, hogy a baloldal nem hajlandó megvédeni a magyar embereket. Kósa Lajos frakcióvezető az elmúlt napokban leginkább a Németh Szilárd Fidesz-alelnöktől megismert mondatokat ismételte. Egyértelművé tette azt is, hogy a honvédelmi tárca javaslatát az alaptörvény módosításáról – hiába mutattak korábban nyitottságot az egyeztetésre – változatlan formában fogják benyújtani az Országgyűlésnek. A jövő héten esedékes kihelyezett frakcióülésükön pedig tárgyalnak arról, hogy milyen további lépésekre van szükség az ország biztonságának megerősítéséhez.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.02.