Egyre nagyobb a nyomás a határon

WA, 2012. május 7., hétfő 15:51
Tovább nőtt az év első negyedévében a migrációs nyomás a szerb határszakaszon – erről Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója és Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója, az országos főkapitány helyettese szólt egy hétfői sajtóbeszélgetésen.

Halmosi Zsolt ismertette: 2011 első negyedévében 1141, míg 2012 első negyedévében 1970 tiltott határátlépést, illetve annak kísérletét regisztrálták ezen a szakaszon, ez 72 százalékos növekedés.

Az országos rendőr-főkapitány helyettese emlékeztetett: észlelve ezt a problémát, az osztrák és a magyar rendőrfőkapitány közösen fordult az európai határrendészeti szervhez, továbbá a magyar és az osztrák belügyminiszter az Európai Unióhoz, és a szerb társszervekkel is napi szinten egyeztetnek. Hangsúlyozta: számos bűnbandát sikerült felszámolni a szerb rendőrökkel együttműködve.

Végh Zsuzsanna azt mondta: Szerbia uniós tagjelölt országként sok segítséget kap, Magyarország is felajánlotta a támogatást a menekültügyi befogadórendszerük kialakításához. Arra a kérdésre, hogy felkészült-e Magyarország arra, hogy az erős migrációs nyomás hatására a migránsok száma is megnőhet, azt mondta: 1700-1800 embert tudnak befogadni, jelenleg az ötszázat sem éri el a befogadottak száma. Halmosi Zsolt hozzátette: az idegenrendészeti fogdákban 653 embert tudnak őrizni; változó a telítettség, hétfő reggel mintegy kétszáz üres hely volt.

A BÁH főigazgatója és az ORFK rendészeti igazgatója is visszautasította az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) áprilisban nyilvánosságra került jelentésében foglaltak. Az UNHCR jelentésében azt állította, hogy az egyik fő probléma a vízum nélkül érkező menedékkérők egyre gyakoribb, szigorú börtönkörülmények közötti fogva tartása; a menedékkérők többsége idegenrendészeti fogdába kerül befogadóközpont helyett.

Halmosi Zsolt szerint nem igaz, hogy köztörvényes bűnözőkkel tartanák együtt fogva a migránsokat, a magyar jog ezt nem is teszi lehetővé. Szerinte erős túlzás az is, hogy nem emberi körülmények között tartanák a migránsokat, mivel új és korszerű épületekben helyezik el őket, amelyek állagmegóvására jelentős összegeket fordítanak.

Visszautasította azt is, hogy durva bánásmódban részesítenék az embereket. Emlékeztetett: másfél éve nem hivatásos rendőrök, hanem fegyveres biztonsági őrök őrzik ezeket az épületeket, így több száz rendőrt tudtak a közterületekre vezényelni. Mint mondta, civil szervezetekkel kidolgoztak egy akciótervet, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy a panaszosok eljuttathassák beadványaikat a személyzetnek, és ezért ne érje őket retorzió. Felidézte: tavaly nyolcezer beadvány született, amelyet az érintettek az anyanyelvükön írhatnak meg. Ezeket a panaszokat lefordítják, és ha szükséges, megteszik a megfelelő intézkedéseket – fűzte hozzá.

Halmosi Zsolt szerint a Legfőbb Ügyészség adatai sem támasztják alá, hogy több panasz érkezne hozzájuk az idegenrendészeti fogva tartással kapcsolatban, mint bármely más fogva tartási területről. Kérdésre válaszolva azt mondta: nincs tudomása arról, hogy bárkit is jogerősen elítéltek volna fogva tartás során elkövetett bántalmazás miatt.

Végh Zsuzsanna azt kifogásolta, hogy az ENSZ a jelentésében elsősorban panaszok és civil szervezetek által megfogalmazottak alapján vont le következtetéseket. Ismertette: a BÁH a menekültek és a védelmet kérők, továbbá a származási országukba vissza nem küldhető külföldiek elhelyezése céljából Debrecenben, Bicskén és Balassagyarmaton működtet befogadó intézményt.

Hangsúlyozta: mindegyik intézmény nyitott, a befogadottak mindennap elhagyhatják. A befogadottakat naponta háromszor élelmezik, tisztálkodási eszközöket adnak nekik, és gondoskodnak a szabadidő eltöltéséről is. Mint mondta, „zsebpénzzel”, továbbá természetbeni juttatásokkal együtt napi több mint ötezer forintot költenek egy emberre. Külön figyelmet fordítanak a kiskorúakra, valamint a terhes nőkre – mondta.

A forrásokról szólva azt mondta: az elmúlt hat évre visszatekintve 36 százalékkal nőttek a költségvetési források, és emellett minden európai uniós pályázati lehetőséget is megragadnak. Példaként említette, hogy kísérleti programként szakképzettség megszerzését is lehetővé tették a befogadottaknak. Ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy 520 órás ingyenes magyar nyelvoktatási programot indítottak.

Végh Zsuzsanna szerint a befogadóállomások mellett a szabályozási körülmények is megfelelnek az európai uniós tagállamok gyakorlatának. Emlékeztetett: 2010-ben olyan törvénycsomagot fogadtak el, amelyben a menedékjog és az idegenrendészet tárgyköreit szabályozták újra. Rámutatott: az új szabályozás jogharmonizációs céllal készült, és a módosítások nem szigorítást, hanem kedvezőbb szabályozást vezettek be.

A sajtóbeszélgetésen a közelmúltban készült fotókat mutattak be a befogadóállomásokról, illetve a befogadottakról és a mindennapjaikról. A legnagyobb létszámot befogadni képes őrzött nyírbátori szállást külön is megmutatják kedden a sajtónak.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
De ki akart itt olimpiát?
Szerető Szabolcs
A folyvást harcba induló miniszterelnök most egy puskalövés nélkül hagyta el a csatateret.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása