Egyre több gyerek születik házasságon kívül

BL, 2012. február 14., kedd 18:29, frissítve: kedd 18:29
Egyre több gyerek születik házasságon kívül Csehországban; míg tíz éve a gyerekek egyötöde született házasságon kívül, ma már több mint kétötöde.

A cseh statisztikai hivatal keddi közlése szerint 2000-ben 19 800 gyerek született házasságon kívül, 2010-ben ez a szám 47 164-re emelkedett, az összes újszülött 42 százaléka.

Ez a jelenség a rendszerváltás előtt is létezett, de jóval kisebb mértékben. 1973–74-ben minden 25. gyerek jött világra házasságon kívül, 1989-ben pedig már minden 12. A szocialista rendszer idején a házasságon kívül született gyermekek aránya egyetlen évben sem haladta meg az összes újszülött nyolc százalékát. Az első Csehszlovák Köztársaság idején (1918–38) a statisztikák tanúsága szerint évi átlagban a gyerekek 12 százaléka született hivatalos kapcsolaton kívül.

Míg korábban a házasságon kívül született gyermekeket a társadalom bizonyos értelemben megbélyegezte, ma ez a jelenség gyakorlatilag ismeretlen. Ugyanakkor tény, hogy a csehek között egyre kevésbé népszerű a házasság intézménye, s manapság az együtt élő párok kétharmadának nincs erről semmiféle „papírja”. Cseh szociológiai felmérések azt mutatják, hogy a hivatalos házasságban született és családokban élő gyermekek anyagilag általában jobban be vannak biztosítva, nagyobb a biztonságérzetük, és jobb a tanulmányi eredményük is, mint a szabad kapcsolatban élő családok gyermekeinek.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása