Egyre több gyerek születik házasságon kívül

BL

2012. február 14., kedd 18:29

Egyre több gyerek születik házasságon kívül Csehországban; míg tíz éve a gyerekek egyötöde született házasságon kívül, ma már több mint kétötöde.

A cseh statisztikai hivatal keddi közlése szerint 2000-ben 19 800 gyerek született házasságon kívül, 2010-ben ez a szám 47 164-re emelkedett, az összes újszülött 42 százaléka.

Ez a jelenség a rendszerváltás előtt is létezett, de jóval kisebb mértékben. 1973–74-ben minden 25. gyerek jött világra házasságon kívül, 1989-ben pedig már minden 12. A szocialista rendszer idején a házasságon kívül született gyermekek aránya egyetlen évben sem haladta meg az összes újszülött nyolc százalékát. Az első Csehszlovák Köztársaság idején (1918–38) a statisztikák tanúsága szerint évi átlagban a gyerekek 12 százaléka született hivatalos kapcsolaton kívül.

Míg korábban a házasságon kívül született gyermekeket a társadalom bizonyos értelemben megbélyegezte, ma ez a jelenség gyakorlatilag ismeretlen. Ugyanakkor tény, hogy a csehek között egyre kevésbé népszerű a házasság intézménye, s manapság az együtt élő párok kétharmadának nincs erről semmiféle „papírja”. Cseh szociológiai felmérések azt mutatják, hogy a hivatalos házasságban született és családokban élő gyermekek anyagilag általában jobban be vannak biztosítva, nagyobb a biztonságérzetük, és jobb a tanulmányi eredményük is, mint a szabad kapcsolatban élő családok gyermekeinek.

Forrás: MTI