Újratemetés

Elégtétel 61 év után + Videók + Képek

Bucsy Levente, 2012. április 30., hétfő 14:29, frissítve: hétfő 19:29
A mai nappal lezárult egy 61 éven át tartó korszak; kivégzését és álnéven elhantolását éppen ennyivel követően, ünnepélyes keretek között kísérték utolsó útjára Vezér Ferenc pálos szerzetest. Emlékének adózunk, példája előtt tisztelgünk összeállításunkkal.

Hatvanegy esztendővel értelmetlen kivégzése után megadták a végtisztességet P. Vezér Ferencnek, és motoros kísérettel – melyben Bátor Botond pálos tartományfőnök is részt vett – végső nyughelyére, Pálosszentkútra szállították a kommunisták által egy gyors koncepciós per végén felakasztott szerzetest.

Motorosok kísérték utolsó útjára Vezér Ferencet

Lelkipásztorként – pappá szentelése után – először a budai Sziklatemplomban szolgált, itt tartották meg a méltatlanul megkésett gyászszertartást hétfő délelőtt 11 órakor.

– A feltámadt Krisztust jelképező húsvéti gyertya előtt emlékezzünk meg Vezér Ferenc pálos atyáról, aki hajdan itt teljesített szolgálatot, és ennek a kolostornak volt a lakója. Az élők és a holtak világát a feltámadt Krisztus köti össze. Az ő világossága utat mutat nekünk, a földi élet zarándokútját járó híveknek az ég felé. Hiszem, hogy Ferenc atya örök sorsa megpecsételődött vértanúsága által, mégis a mostani búcsúztató és a pálosszentkúti temetési szertartás annak a hiányát pótolja, ami nem történt meg 1951-ben – fogalmazott Bátor Botond, a pálosok vezetője. Emlékezésük – mint folytatja – nem csak gyász és szomorúság, „átcsillan rajta az örök élet hite és a feltámadás reménye”.

A szertartást követően leendő pálos fiatalok vitték ki P. Vezér Ferenc koporsóját a Szent Gellért tér felé, ahonnan motorosok kíséretében szállították Pálosszentkútra, végső nyughelyére.

A kép előterében a pálos tartományfőnök, Bátor Botond

Vizer György, a vértanú unokaöccse a budapesti induláskor elmondta, egy éve konkretizálódott, hogy ez a nap, a végső tisztesség napja eljöhet.

– Igazán nagy elégtétel ez a család és a két, még élő testvér számára, mert magunk sem értettük meg, miért kellett meghalnia. Ezt a napot az Úristen adta, örvendjünk és vigadjunk rajta – idézte a zsoltár szavait Vizer György.

Vezér Ferenc - a pálos, akit 1951-ben kivégeztek

Összeállításunk a vértanú szerzetesről

Vezér György 1914-ben született egy 9 gyermekes család harmadik jövevényeként a ma már Romániához tartozó Szaniszlón. Nagynénje közreműködésével Esztergomba került tanulni, a bencéseknél érettségizett. Egy évre rá jelentkezett a pálos rendbe, ekkor vette fel a Ferenc nevet. 1940-ben pappá szentelték. Szolgált Budapesten és Pécsett is, de legfontosabb állomáshelye Pálosszentkút volt, ahol egyetlen alkalmas emberként a polgárőrség vezetőjévé választották a szovjetek benyomulása után. Fő feladataként tekintett a katonák kegyetlenkedéseinek megakadályozására, amiről naplót is írt; a „felszabadító” erők nőket, gyermekeket erőszakoltak meg (a brutalitásról Polcz Alaine kolozsvári lány írt önéletrajzi könyvet), gazdákat semmiztek ki és kínoztak. A Vezér Ferenc ellen indult első eljárás arról szólt, hogy tevőlegesen részt vett a bosszúállásban, de az emberölést nem tudták rábizonyítani egyetlen esetben sem.


Az ÁVO folyamatosan nyomon követte minden lépését, és 1951-ben, budapesti albérletében elfogták (március 20.), majd a Mindszenty-perben korábban tanúként részt vett Grősz érsek perének kilencedrendű vádlottjaként, augusztus 3-án felakasztották a budapesti Gyűjtőfogház udvarán. Másnap Vanay Frigyes néven hantolták el az Új köztemető 298-as parcellájában, földi maradványait kriminalisztikai különlegesség volt megtalálni. Vezér Ferenc újratemetése kapcsán erről Susa Évát kérdeztük – filmes összeállításunkból kiderül az is, miért nem indítják el a pálosok Ferenc atya boldoggá avatási eljárását, illetve hogyan vélekedett a páterről Rákosi Mátyás, s miként „cicázott” kihallgatásakor vele a rettegett Péter Gábor.


Vezér Ferencet (a képen a második sorban áll dr. Farkas Endre takarásában) 1992-ben a Legfelsőbb Bíróság minden vád alól felmentette. Róla, más megkínzott pálosokról és a kommunista rezsim által meghurcolt, kivégzett papokról szól a júliusig a Szent István-bazilikában szervezett kiállítás, ami naponta 10 és 18 óra között látogatható. A Magyar Nemzet összeállítását P. Vezér Ferenc újratemetése kapcsán itt olvashatja.

hirdetés
Magyar hang
Apa csak rossz van II.
D. Horváth Gábor
Az Ökumenikus Segélyszervezet is gyűlöletet szít az apákkal szemben.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása