Elfogadták a telefonadót

tt

2012. május 18., péntek 11:45, frissítve: péntek 13:40

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament pénteken. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól.

Az adó – amelynek alapja az indított hívások időtartama és az elküldött üzenetek száma – havonta magánszemélyeknél legfeljebb hétszáz, a cégeknél kétezer-ötszáz forint lehet. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Szintén mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása.

A szolgáltatóknak az adót havonta kell megállapítaniuk, valamint az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallaniuk és megfizetniük.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvény indoklása szerint az idei hiánycél csak pótlólagos intézkedésekkel – a költségvetési kiadások csökkentésével és az adóbevételek növelésével – érhető el. A tárcavezető ugyanakkor indoklásában is hangsúlyozta, hogy a távközlési vállalkozások által fizetett ágazati különadó – bár ebben az évben még érvényben van – 2013. január 1-jétől megszűnik. A telefonadó melletti érvként hozta fel Matolcsy György, hogy az adórendszerben a forgalmi és fogyasztási adók szerepe növekedjen.

A kormány az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol. Az előterjesztést a parlament név szerinti szavazással, a kormányoldal szavazataival és ellenzéki nemek mellett fogadta el.

A gazdasági tárca korábban úgy foglalt állást, hogy az új adó ellenére némiképp javul a távközlési szektor adópozíciója a következő évtől, mivel a távközlési szolgáltatóknak nem kell 51 milliárd forint különadót fizetni. Azt is kiemelték, hogy az adó – amely először a Széll Kálmán-terv új változatában szerepelt – forgalmi jellegű, nem a nyereséget terheli.

Amint arról korábban az MNO beszámolt, a kormány által módosított  jogszabálytervezet szerint a távközlési adó megfizetése a szolgáltatókat terheli, és azt nem háríthatják át a velük szerződésben álló fogyasztókra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium május 11-én  nyújtotta be az Országgyűlésnek a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslatot.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, további adóemelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, július elsejétől jön a távközlési adó, 2014-től megszűnik a bankadó, a pénzügyi tranzakciós illeték pedig 1 ezrelék lesz.

Orbán Viktor múlt május 2-án arra kérte a Fidesz–KDNP frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket.


A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone korábban közös javaslatot nyújtott be, azt kezdeményezve, hogy a magánszemélyek előfizetését hétszáz helyett havonta legfeljebb négyszáz forint terhelje, a vállalati előfizetőkét pedig legfeljebb 1400 forint. A szolgáltatók számításai szerint a tervezett adóbevétel így is biztosítható volna, álláspontjuk ugyanakkor változatlanul az, hogy az új adó nem szolgálja az ország érdekeit, és aránytalan terhet ró a távközlési szolgáltatásokra.

A Telenor időközben már jelezte, hogy mindaddig érvényesíteni fogja áraiban az új percalapú távközlési adót, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik.

A Hír Televízió Bruttó című gazdasági műsorában, ahol a Telenor kommunikációs igazgatója elmondta: az új adó havi 1 milliárd forintos pluszterhet jelent a cégnek, ráadásul a mobilszolgáltatót idén két különadó is sújtja, hiszen év végéig az új percalapú közteher mellett a két éve bevezetett válságadót is fizetnie kell. Kutas István elismerte, hogy Magyarországon régiós szinten is kimagaslóak a mobiltarifák, de ez szerinte annak is következménye, hogy a díjakban itt a legmagasabb az adótartalom – hangzott el a Hír TV gazdasági műsorában.

Forrás: MTI / Hír TV