Gyász

Elhunyt a veszprémi ügyvéd, Bősze Ferenc

LD, 2016. január 3., 11:49, frissítve: 12:53
Hatvannégy éves korában életét vesztette az Egyesült Államok ellen keresetet benyújtó ügyvéd.

Meghalt Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd – olvasható Kész Zoltán országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. A halálhírről más veszprémi politikusok is beszámoltak oldalukon. Az ügyvéd hatvannégy éves volt.

Bősze 1951. november 5-én született, ismertté pedig többek közt azzal vált, hogy keresetet nyújtott be az Egyesült Államokkal szemben, miután a soproni bombázásoknál, majd azt követő géppuskázásoknál súlyosan megsérült az édesapja. A soproni származású ügyvéd ezzel a Chicagóban indított, MÁV ellen szóló, II. világháborús kártérítési perre reagált. „Amikor értesültem a MÁV ellen Chicagóban indított, 1,240 milliárd dolláros (mintegy 250 milliárd forintos) kártérítési perről, megdöbbentett az ehhez társuló mérhetetlen cinizmus. Egyszersmind felszakította bennem azokat a lelki sebeket, amelyek apám súlyos sérülése miatt értek engem gyermekkoromban” – nyilatkozta 2010-ben a Kisalföldnek.

Az ügyvéd tavaly a veszprémi időközi országgyűlési választáson is indult független jelöltként. Akkor kiemelte, hogy ezzel az elfajult pártoskodásnak szeretne véget vetni Veszprémben. Érvként említette maga mellett, hogy a 70-es évek óta él és dolgozik Veszprémben. Bősze végül 2,75 százalékos eredménnyel az ötödik helyen végzett az időközin.

Az ügyvéd közéleti ügyekben is gyakran megszólalt: tavaly a Tarsoly-ügyben például Polt Pétert bírálta, 2012-ben pedig a Fidesz elzuschlagosodásától tartott.

„A kultúra helyi mecénásaként sok-sok színvonalas rendezvényt szervezett saját otthonában. A Bősze család által hosszú éveken át szponzorált Buhim-völgyi Szalon rendezvényei méltán vívtak ki széles körben elismerést” – írta nekrológjában a veszprémi Lovassy László Gimnázium volt igazgatója, a helyi DK-t vezető Katanics Sándor.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása