Gyász

Elhunyt a veszprémi ügyvéd, Bősze Ferenc

LD, 2016. január 3., 11:49, frissítve: 12:53
Hatvannégy éves korában életét vesztette az Egyesült Államok ellen keresetet benyújtó ügyvéd.

Meghalt Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd – olvasható Kész Zoltán országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. A halálhírről más veszprémi politikusok is beszámoltak oldalukon. Az ügyvéd hatvannégy éves volt.

Bősze 1951. november 5-én született, ismertté pedig többek közt azzal vált, hogy keresetet nyújtott be az Egyesült Államokkal szemben, miután a soproni bombázásoknál, majd azt követő géppuskázásoknál súlyosan megsérült az édesapja. A soproni származású ügyvéd ezzel a Chicagóban indított, MÁV ellen szóló, II. világháborús kártérítési perre reagált. „Amikor értesültem a MÁV ellen Chicagóban indított, 1,240 milliárd dolláros (mintegy 250 milliárd forintos) kártérítési perről, megdöbbentett az ehhez társuló mérhetetlen cinizmus. Egyszersmind felszakította bennem azokat a lelki sebeket, amelyek apám súlyos sérülése miatt értek engem gyermekkoromban” – nyilatkozta 2010-ben a Kisalföldnek.

Az ügyvéd tavaly a veszprémi időközi országgyűlési választáson is indult független jelöltként. Akkor kiemelte, hogy ezzel az elfajult pártoskodásnak szeretne véget vetni Veszprémben. Érvként említette maga mellett, hogy a 70-es évek óta él és dolgozik Veszprémben. Bősze végül 2,75 százalékos eredménnyel az ötödik helyen végzett az időközin.

Az ügyvéd közéleti ügyekben is gyakran megszólalt: tavaly a Tarsoly-ügyben például Polt Pétert bírálta, 2012-ben pedig a Fidesz elzuschlagosodásától tartott.

„A kultúra helyi mecénásaként sok-sok színvonalas rendezvényt szervezett saját otthonában. A Bősze család által hosszú éveken át szponzorált Buhim-völgyi Szalon rendezvényei méltán vívtak ki széles körben elismerést” – írta nekrológjában a veszprémi Lovassy László Gimnázium volt igazgatója, a helyi DK-t vezető Katanics Sándor.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Fabula rasa
Roma álom luxuskivitelben
Ugró Miklós
A magyar romastratégia a hazai reformokhoz hasonlóan működik. De még hogy!
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása